ΔΙΕΘΝΗ

«Μίλησε» το ένα από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus

μίλησε-το-ένα-από-τα-μαύρα-κουτιά-του-600956

Δεδομένα από το πρώτο μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους της Germanwings που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άτομα, κατάφεραν να συλλέξουν εμπειρογνώμονες, ελπίζοντας ότι αυτά θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Αντικρούοντας δημοσίευμα των New York Times που ήθελε να μην έχουν συλλεχθεί δεδομένα από το πρώτο μαύρο κουτί, η υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας (BEA) ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συλλέξει τα ηχητικά δεδομένα (καταγραφές φωνών από το πιλοτήριο), χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνουν αυτά.

«Καταφέραμε να πάρουμε κάποια ηχητικά δεδομένα -πρόκειται για αρχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το τι συνέβη» είπε ο Ρεμί Ζούτι, εκπρόσωπος της BEA.

Τόνισε, μάλιστα, ότι θα χρειαστούν εβδομάδες, ίσως και μήνες, μέχρι να εξεταστούν τα δεδομένα του μαύρου κουτιού.

Το τελευταίο μήνυμα του αεροσκάφους στον πύργο ελέγχου φαίνεται πως ήταν ένα μήνυμα ρουτίνας που επιβεβαίωνε την πορεία του.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το δεύτερο μαύρο κουτί. Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε από το σημείο της συντριβής ότι βρέθηκε μόνο η θήκη του, χωρίς δεδομένα, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευτεί σε μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, αργότερα, ο εκπρόσωπος της BEA είπε ότι δεν έχει βρεθεί το δεύτερο μαύρο κουτί.

Ο Ζούτι δήλωσε ότι το γεγονός ότι το αεροσκάφος της Germanwings έχει διαλυθεί σε εκατοντάδες κομμάτια που έχουν σκορπιστεί στις γαλλικές Άλπεις δεν «δείχνει» έκρηξη στον αέρα και τόνισε ότι φαίνεται πως το αεροπλάνο «πετούσε μέχρι το τέλος».

Η καθοδική πορεία διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και το αεροσκάφος συνετρίβη ενώ ταξίδευε με υψηλή ταχύτητα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings Κάρστεν Σπορ δήλωσε ότι θα υπάρξει ειδική πτήση από τη Βαρκελώνη στη Μασσαλία αύριο στις 08:45 (τοπική ώρα) για μέλη των οικογενειών των θυμάτων. Τα μέλη των οικογενιών θα μεταφερθούν στο σημείο της τραγωδίας.

Το αεροπλάνο έχει συντριβεί σε μία απρόσιτη περιοχή, με αποτέλεσμα το έργο της περισυλλογής των σορών να είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα έχουν δοθεί οι εθνικότητες των επιβατών. Η πλειοψηφία είναι γερμανοί πολίτες (συνολικά 72), ανάμεσά τους και ο γερμανός από το Καζακστάν τραγουδιστής της όπερας Όλεγκ Μπριγιάκ. Τουλάχιστον 51 Ισπανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση. Ανάμεσα στα θύματα είναι και μία μητέρα με το μωρό της.

Τρεις Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ενώ σκοτώθηκαν ένας Βέλγος, ένας Ολλανδός και ένας Δανός. Τρεις Αμερικανοί (ανάμεσά τους μία μητέρα και η κόρη της) επέβαιναν επίσης στο αεροσκάφος, σύμφωνα με την Germanwings, καθώς και δύο πολίτες από την Αργεντινή, δύο από την Κολομβία και δύο από τη Βενεζουέλα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ ανακοίνωσε ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν και δύο Αυστραλοί.

Τρεις πολίτες από το Καζακστάν και δύο από την Ιαπωνία επέβαιναν στο αεροσκάφος, ενώ σύμφωνα με την Germanwings στο αεροπλάνο βρίσκονταν, επίσης, δύο Ιρανοί δημοσιογράφοι (ο ένας εργαζόταν για το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και ο άλλος για την εφημερίδα Vatan-e-Emrouz), καθώς και ένας Ισραηλινός πολίτης.

Η λίστα με τα ονόματα των επιβατών δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς αναμένεται να ενημερωθούν ακόμα κάποιοι συγγενείς των επιβαινόντων.

Από τραγουδιστές της όπερας μέχρι Ισπανούς που θα έκαναν μία νέα αρχή στη Γερμανία, το δυστύχημα έκοψε κάθε όνειρο στη μέση. Ιδιαίτερα βαρύ το πένθος στη γερμανική κωμόπολη του Χάλτερν, από όπου ήταν οι 16 νεαροί μαθητές που χάθηκαν γυρίζοντας από εκπαιδευτική εκδρομή.

Το Χάλτερν έχει παγώσει: Για τον υπόλοιπο κόσμο, ο αριθμός είναι 16 μαθητές και δύο δασκάλες. Για τους κατοίκους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Sueddeutsche Zeitung, είναι τα ονόματα που γράφουν με μαρκαδόρους έξω από το σχολείο οι συμμαθητές των θυμάτων: Έλενα, Γιούλια, Λέα, Πάουλα.

Το σχολείο Γιόζεφ Κόνιχ, που είχε κλείσει από την Τρίτη, έχει μετατραπεί ξαφνικά σε αυτοσχέδιο μνημείο. Η είσοδος είναι γεμάτη κεριά στη μνήμη των ανήλικων θυμάτων και των δύο δασκάλων. Το βράδυ μετά την τραγική είδηση, πλήθος κόσμου έκανε ολονυχτία με κεριά.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν βρίσκονταν δύο τραγουδιστές όπερας, ο Όλεγκ Μπριγιάκ και η Μαρία Ράντνερ. Και οι δύο τους είχαν πάει στη Βαρκελώνη για τον Siegfried στο Gran Teatre del Liceu που είχε δοθεί τη Δευτέρα. Το θέατρο τήρησε ενός λεπτού σιγή για τον κάθε έναν τους – ο Μπριγιάκ σκόπευε να επιστρέψει στη Βαρκελώνη για την επόμενη σεζόν.

Η δε Ράντνερ, που έμενε στο Ντύσελντορφ, ταξίδευε με το μωρό της. Ο λίγων μηνών γιος της ήταν το ένα από τα δύο βρέφη που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα.

Το δεύτερο ήταν το μωρό της νεαρής Ισπανίδας Μαρίνα Μπάντρες, που τα τελευταία χρόνια είχε μετακομίσει στη Βρετανία. Επέστρεφε από την Ισπανία όπου είχε πάει για την κηδεία συγγενή της. Αρκετοί από τους Ισπανούς μεταξύ των θυμάτων, αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ, είχαν φύγει τα τελευταία χρόνια για να ξεκινήσουν μία νέα ζωή στο εξωτερικό.

Οι ιστορίες ξεκινούν ακόμη και από την Αυστραλία: Ο 29χρονος Γκρέγκ Φράιντεϊ από την Βικτόρια της Αυστραλίας ταξίδευε στην Ευρώπη πριν ξεκινήσει τη δουλειά που είχε βρει ως δάσκαλος αγγλικών. Μαζί του ήταν η 68χρονη μητέρα του, που τον συνόδευε πριν επιστρέψει στην Αυστραλία όσο ο γιος της θα έμενε πίσω.

Σε σοκ βρίσκεται το σχολείο 16 μαθητών στη Γερμανία, οι οποίοι επέστρεφαν από σχολική εκδρομή στην Ισπανία

Οι μαθητές και καθηγητές του λυκείου της μικρής γερμανικής πόλης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο οποίο φοιτούσαν οι 16 έφηβοι που σκοτώθηκαν στη συντριβή του Airbus A320 της Germanwings, ξέσπασαν σε κλάματα όταν συνειδητοποίησαν ότι οι συμμαθητές τους και δύο καθηγητές τους είναι μεταξύ των θυμάτων.

Οι μαθητές της πρώτης λυκείου επέστρεφαν στη Γερμανία, αφού πέρασαν μία εβδομάδα σε πόλη κοντά στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών.

Ο δήμαρχος της μικρής γερμανικής πόλης Χάλτερν αμ Ζε, ο Μπόντο Κλίμπελ, δήλωσε ότι τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα στο σχολείο ότι ένα αεροπλάνο από τη Βαρκελώνη είχε χαθεί και οι μαθητές άρχισαν να ψάχνουν μόνοι τους περισσότερες πληροφορίες για την τύχη του αεροσκάφους.

«Και μετά, όταν το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε και δεν μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους μέσω των κινητών τους, τότε υπέθεσαν ότι συνέβη το χειρότερο», σημείωσε ο Κλίμπελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καθώς προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Οι μαθητές ενημερώθηκαν ότι είναι αρκετά πιθανό το αεροπλάνο να μην προσγειωθεί στο Ντίσελντορφ», πρόσθεσε. «Τότε τα μαθήματα ακυρώθηκαν».

Πολλοί από τους μαθητές του λυκείου Γιόζεφ Κένιγκ Γκιμνάζιουμ της Χάλτερν αμ Ζε επέστρεψαν το απόγευμα στο σχολείο τους κρατώντας κεριά για να θρηνήσουν για τον χαμό των συμμαθητών τους.

«Είναι η πιο ζοφερή ημέρα στην ιστορία της πόλης αυτής», σχολίασε ο Κλίμπελ, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά κάποιοι από τους γονείς των μαθητών πήγαν στο αεροδρόμιο και κάποιοι άλλοι στο σχολείο. «Είμαστε σε κατάσταση σοκ. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να φανταστεί κανείς».

Ο Κλίμπελ σημείωσε ότι το λύκειο θα είναι ανοικτό την Τετάρτη, όμως δεν θα γίνουν κανονικά τα μαθήματα. «Θα είναι μια ευκαιρία για τους μαθητές να μιλήσουν για αυτό το φοβερό πράγμα που συνέβη», εξήγησε.

Τα ονόματα των πιλότων δεν έχουν ανακοινωθεί όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για το δυστύχημα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της BEA.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου