ΔΙΕΘΝΗ

Το Twitter… τιτιβίζει στο χρηματιστήριο

το-twitter-τιτιβίζει-στο-χρηματιστήριο-597963

Eνας κούκος μπορεί να μην φέρνει την άνοιξη, αλλά ένα τιτίβισμα (140 χαρακτήρων μάξιμουμ) μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια δολάρια. Ακριβώς 7 χρόνια μετά το πρώτο του τέτοιο τιτίβισμα, το έξυπνο πουλί του Twitter ετοιμάζεται για την παρθενική του εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) της εταιρείας ξεκινάει σήμερα και η μετοχή της θα αρχίσει να διαπραγματεύεται αύριο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

Συγκεκριμένα, το Twitter σκοπεύει να βγάλει προς πώληση περίπου 80 εκατ. μετοχές (πλήθος που αντιστοιχεί σε μερίδιο 13% της εταιρείας), με την τιμή της κάθε μετοχής να υπολογίζεται σε 23 με 25 δολ. και τελικό στόχο την άντληση περίπου 2 δισ. δολ.

Συγκρίσεις
Εάν ο εν λόγω στόχος επιτευχθεί, τότε το Twitter θα έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη IPO του Google (το οποίο υπενθυμίζεται πως το 2004 είχε αντλήσει 1,9 δισ. δολ. μέσω της αρχικής δημόσιας εγγραφής του). Επιπλέον, εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η χρηματιστηριακή αξία του Twitter θα εκτοξευθεί στα 17,4 δισ. δολ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κολοσσός του microblogging επέλεξε για την αρχική δημόσια εγγραφή του το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) και όχι την ανταγωνιστική αγορά Nasdaq όπου διαπραγματεύονται οι μετοχές άλλων τεχνολογικών μεγαθηρίων (Google, Apple, Facebook).

Η είσοδος του Twitter στο χρηματιστήριο έρχεται σε μια περίοδο εντυπωσιακής ανόδου για την εταιρεία, η οποία έχει πλέον περισσότερους από 550 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει ως το δεύτερο δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο (μετά το Facebook).

Ωστόσο, παρά τον γενικότερο ενθουσιασμό, μεγάλο μέρος του επενδυτικού κόσμου κρατάει μικρό καλάθι. Η δημόσια εγγραφή του Facebook αποτελεί για πολλούς «αρνητικό προηγούμενο».

Υπενθυμίζεται πως, τον Μάιο του 2012, η μετοχή του Facebook είχε ξεκινήσει από πολύ ψηλά την πορεία της στο Nasdaq, για να δει ωστόσο στην πορεία, τις εβδομάδες που ακολούθησαν, την αξία της να υποχωρεί σημαντικά.

Αναφορικά τώρα με το ίδιο το Twitter, αξίζει να σημειωθεί πως αυτό, παρά τον συνωστισμό που επικρατεί στις σελίδες του, δεν είναι κερδοφόρο. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι ζημίες του μόνο τους πρώτους 9 μήνες του 2013 ξεπέρασαν τα 133 εκατ. δολ. (συγκριτικά, την ίδια περίοδο του 2012 ήταν 70,1 εκατ. δολ.).

Από την άλλη, και τα έσοδά του, αν και αυξημένα, δεν είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά (422 εκατ. δολ. τους πρώτους εννέα μήνες του 2013).

Google
Αντιθέτως, για παράδειγμα, το Google είχε μπει σε σταθερή τροχιά κερδοφορίας ήδη πέντε χρόνια προτού εισηχθεί στο χρηματιστήριο, ενώ τα ετήσια έσοδά του την περίοδο εκείνη άγγιζαν το 1 δισ. δολ.

Πέρα από τα παραπάνω, προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός πως το Twitter έχει πλέον να αντιμετωπίσει ολοένα εντονότερο ανταγωνισμό.

Μάλιστα, αυτός ο ανταγωνισμός παίρνει και τη μορφή δικαστικών διενέξεων για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (για παράδειγμα, η IBM πρόσφατα κατηγόρησε το Twitter πως έχει παραβιάσει τρεις από τις πατέντες της).

ΕΡΕΥΝΑ
Κερδίζει και τη μάχη της ενημέρωσης

Ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει η παρθενική του εμφάνιση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αύριο, το Twitter μπορεί να καυχιέται πως έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που ενημερωνόμαστε. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, το 8% των Αμερικανών πλέον ενημερώνεται για τις ειδησεογραφικές εξελίξεις μέσω Twitter.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου