ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Παραμένει φαβορί ο Μακρόν – Η αποχή ευνοεί νίκη της Λεπέν στις εκλογές

γαλλία-παραμένει-φαβορί-ο-μακρόν-η-α-59394

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να είναι το μεγάλο φαβορί ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο το ενδεχόμενο να επικρατήσει η Μαριν Λεπέν, σε περίπτωση μεγάλης αποχής, δεν αποκλείεται πλέον.

«Φυσικά και η Λεπέν μπορεί να κερδίσει. Από το 2017, προσποιείται ότι επανεξέτασε πολλά από τα πράγματα που δεν αρέσουν σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος» αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Parisien ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ υπογραμμίζοντας ότι «η πολύ μεγάλη επιθετικότητα του Ζεμούρ και η συχνά σκανδαλώδης φύση των παρατηρήσεών του φαίνεται να μαλακώνουν την εικόνα της συγκριτικά».

«Αν κερδίσει τα πράγματα θα είναι, πιστέψτε με, πολύ διαφορετικά για τη χώρα. Και όχι προς το καλύτερο. Το πρόγραμμά της είναι επικίνδυνο» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί με άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Les Échos εξετάζει τι θα σήμαινε για τη Γαλλία ενδεχόμενη εκλογή της Λεπέν στον δεύτερο γύρο. «Ας το επαναλάβουμε: η εκλογή της κυρίας Λεπέν θα σήμαινε αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να το έχουμε πραγματικά αποφασίσει. Θα ήταν ένα Frexit χωρίς προηγούμενη συζήτηση» αναφέρει.

«Τέλος, θα σήμαινε να θέσουμε το στρατό μας και την εξωτερική πολιτική της χώρας στα χέρια ενός ατόμου του οποίου οι μόνοι σύμμαχοι στον κόσμο είναι οι κύριοι Ορμπάν και Πούτιν. Με άλλα λόγια, εάν η κυρία Λεπέν εκλεγεί σε λιγότερο από ένα μήνα, θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανατροπής: η χώρα μας θα ένωνε τις δυνάμεις της με τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, κατά της υπόλοιπης ΕΕ και κατά του ΝΑΤΟ».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου