ΔΙΕΘΝΗ

Τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

τρίτη-ημέρα-διαπραγματεύσεων-για-το-ι-592390

Συνεχίζονται σήμερα για Τρίτη ημέρα στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις για ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα τερματίζει μια δεκαετή αντιπαράθεση και θα απομακρύνει τον κίνδυνο ενός πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «καμιά βεβαιότητα» σε αυτό το στάδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι «ανησυχίες» του Ισραήλ για τα θέματα ασφάλειας.

«Υπάρχει ένα αρχικό κείμενο, το οποίο δεν αποδεχόμαστε. Δεν έχω καμιά βεβαιότητα ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την ώρα αυτή που σας μιλώ», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ο Φαμπιούς.

«Υπάρχουν μερικά σημεία τα οποία δεν μας ικανοποιούν», πρόσθεσε ο υπουργός αναφέροντας την περίπτωση του αντιδραστήρα του Αράκ που είναι εξαιρετικά σοβαρή όπως και το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 20%, και είναι πολύ. Πώς θα μειωθεί αυτό το απόθεμα σε εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 5%, που είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο;» τόνισε.

«Αν τα θέματα αυτά δεν διευθετηθούν, τότε δεν θα είναι δυνατή η συμφωνία», υπογράμμισε ο Φαμπιούς επαναλαμβάνοντας τη «βούληση» να υπάρξει μια συμφωνία.

Την ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδιδε ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε από τη Μόσχα για τη Γενεύη όπου θα μετάσχει στις διεθνείς συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο ρώσος υπουργός θα συμμετάσχει με τους ομολόγους του της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) στη σύνοδο της Γενεύης, δήλωσε ρωσική διπλωματική πηγή.

Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ομάδας 5+1 τροποποίησαν τα προγράμματά τους προκειμένου να μεταβούν στη Γενεύη. Η συμμετοχή του κινέζου ομολόγου τους Ουάνγκ Γι ακόμη δεν είναι σίγουρη.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου