ΔΙΕΘΝΗ

Ινδιάνοι εναντίον Τραμπ για τον αγωγό πετρελαίου στη Ντακότα

ινδιάνοι-εναντίον-τραμπ-για-τον-αγωγό-591050

Την έντονη αντίδραση των ινδιάνων της φυλής Σιού προκάλεσε η απόφαση του αμερικανού προέδρου να επιτρέψει την κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου που θα περνάει από τα εδάφη τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε το βράδυ της Τρίτης μια σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου προκειμένου να επιταχυνθεί η κατασκευή των πετρελαιαγωγών Keystone XL και Dakota Access αλλά και για να ορίσει ότι στους αγωγούς που κατασκευάζονται στο αμερικανικό έδαφος θα πρέπει να χρησιμοποιείται χάλυβας αμερικανικής προέλευσης.

Ο Τραμπ υπέγραψε επίσης ένα διάταγμα με το οποίο επισπεύδονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και η έγκριση έργων υποδομών υψηλής προτεραιότητας. Τα έργα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την κατασκευή αεροδρομίων, αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κυβέρνησή του “θα επαναδιαπραγματευτεί ορισμένους από τους όρους” κατασκευής του αγωγού Keystone XL, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν “πολλές θέσεις εργασίας, 28.000 θέσεις, θαυμάσιες δουλειές στον κατασκευαστικό τομέα”.

Σημείωσε επίσης ότι και ο αγωγός της Βόρειας Ντακότας “θα υπόκειται στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διαπραγματευτούμε εμείς”.

Oi ινδιάνοι της φυλής Σιού εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι ο αγωγός θα προκαλέσει μόλυνση στα ύδατα που ανήκουν στο αμερικανικό κράτος αλλά και τα εδάφη των Σιού και προτίθενται να προσβάλουν την απόφαση στα δικαστήρια.

Το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπει ότι αυτός θα περνά σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από το όριο της αυτοδιοικούμενης περιοχής Standing Rock. Ωστόσο ο αγωγός σε ορισμένα σημεία θα εφάπτεται με τον ποταμό Μεγάλο Σιού – παραπόταμο του Μιζούρι – γεγονός που σύμφωνα με τους αυτόχθονες εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου