ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος Λούλα με οριακή απόφαση

βραζιλία-στη-φυλακή-ο-πρώην-πρόεδρος-λ-59049

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης με οριακή διαφορά -με έξι έναντι πέντε ψήφων- το αίτημα του πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να παραμείνει ελεύθερος ωσότου εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του μετά την καταδίκη του για μια υπόθεση διαφθοράς.

Αυτό σημαίνει πως ο 72χρονος ηγέτης της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς θα οδηγηθεί στη φυλακή, πιθανόν ακόμη και σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζεται βαρύτατο πλήγμα για τον πιο δημοφιλή πολιτικό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που πασχίζει να σώσει την πολιτική του καριέρα. Η υπόθεση του Λούλα διχάζει τη χώρα, ρίχνει βαριά σκιά στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου κι έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στα κορυφαία κλιμάκια του βραζιλιάνικου στρατού.

Κατά τις δημοσκοπήσεις ο Λούλα θα κερδίσει με άνεση την αναμέτρηση του Οκτωβρίου εάν του επιτραπεί να συμμετάσχει, κάτι όμως που πλέον μοιάζει απίθανο.

Ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε δεύτερο βαθμό, απόφαση που ο ίδιος διατείνεται πως είχε πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου