ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Έπρεπε να ήμασταν πιο αυστηροί» πριν το δεύτερο κρούσμα Έμπολα

ηπα-έπρεπε-να-ήμασταν-πιο-αυστηροί-π-58987

Το δεύτερο κρούσμα Έμπολα στις ΗΠΑ, η νεαρή νοσοκόμα στο Ντάλας που βρισκόταν στην ομάδα φροντίδας του Λιβεριανού που είχε προσβληθεί και τελικά κατέληξε, έχει εντείνει τις ανησυχίες σε όλη τη χώρα για το εφιαλτικό ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού.

«Μπορούσαμε να είχε στείλει μία πιο αυστηρή ομάδα πρόληψης μολύνσεων» στο Ντάλας, λέει ο επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Δρ Τόμας Φρίντεν.

Ο Φρίντεν διαβεβαίωσε ότι κάθε νοσοκομείο έχει τα μέσα να φροντίσει ασθενείς αλλά επιβάλλεται τεράστια προσοχή πρωτίστως του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Μετά την υπόθεση της νοσοκόμας, ο Φρίντεν ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα «άμεσης αντίδρασης Έμπολα», με προσωπικό που θα εφαρμόζει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στη φροντίδα κρουσμάτων.

«Μπορούσαμε να είχαμε στείλει μία τέτοια ομάδα και να ήμασταν πιο λεπτομερείς στη συνεργασία μας με το νοσοκομείο από την πρώτη ημέρα για το πώς έπρεπε να χειριστεί την υπόθεση» είπε σε σχέση με το πρώτο κρούσμα.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Φρίντεν είχε τονίσει ότι «ουσιαστικά, κάθε νοσοκομείο μπορεί να αντιμετωπίσει τον Έμπολα, δεν χρειάζονται ειδικά δωμάτια» είχει πει πριν από δύο εβδομάδες ο Φρίντεν. «Χρειάζεται μόνο ένα δώματιο με ιδιωτικό μπάνιο και κυρίως ενδελεχής, αυστηρή εκπαίδευση και εξοπλισμός για να διασφαλιστεί πως η φροντίδα θα δίνεται προσεκτικά για να μην τεθεί σε κίνδυνο το προσωπικό» είχε πει.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου