ΔΙΕΘΝΗ

Ο βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος ύποπτος για… λαθρεμπόριο ξυλείας από τον Αμαζόνιο

ο-βραζιλιάνος-υπουργός-περιβάλλοντο-588211

Η αστυνομία της Βραζιλίας πραγματοποίησε την Τετάρτη έρευνα στην κατοικία του υπουργού Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε παράνομο δίκτυο εμπορίας ξυλείας με σκοπό την εξαγωγή.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλεξάντρε Μοράες ενέκρινε το ένταλμα έρευνας καθώς και την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τον αμφιλεγόμενο υπουργό, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για την αύξηση της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο μετά την εκλογή του ακροδεξιού προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου το 2019.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος στην Μπραζίλια, καθώς και σε διάφορα σημεία της πολιτείας Σάο Πάολο από δύναμη στην οποία συμμετείχαν 160 αστυνομικοί.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία διεξάγει έρευνα για «πολυεθνικό εγκληματικό δίκτυο», στο οποίο εμπλέκονται «αρχές όπως ο υπουργός Ρικάρντο Σάλες, άλλοι αξιωματούχοι και επιχειρήσεις» εξηγεί ο δικαστής Μοράες στην απόφασή του, στην οποία είχαν πρόσβαση τα πρακτορεία AFP και Reuters.

Δέκα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου και της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος Ibama τέθηκαν σε αναστολή από τα καθήκοντά τους.

Τον Απρίλιο του 2020, ο Ρικάρντο Σάλες είχε δηλώσει στη διάρκεια υπουργικής συνεδρίασης, αγνοώντας ότι τον ηχογραφούσαν, πως ήθελε σκόπευε να εκμεταλλετεί το γεγονός ότι τα ΜΜΕ ήταν επικεντρωμένα στην πανδημία προκειμένου να χαλαρώσει την περιβαλλοντική νομοθεσία.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου