ΔΙΕΘΝΗ

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για την «πολιτιστική γενοκτονία» των αυτοχθόνων του Καναδά

βατικανό-ο-πάπας-φραγκίσκος-ζήτησε-συ-58691

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη σήμερα από τους αυτόχθονες του Καναδά για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Καθολική Εκκλησία στα οικοτροφεία όπου επιχειρήθηκε να «σβήσει» τον πολιτισμό τους αλλά και όπου πολλά παιδιά κακοποιήθηκαν και ενταφιάστηκαν σε ανώνυμους τάφους.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τους αντιπροσώπους διάφορων φυλών αυτοχθόνων, ο ποντίφικας είπε επίσης ότι ελπίζει να επισκεφθεί τον Καναδά φέτος τον Ιούλιο.

Ένας από τους αντιπροσώπους, που θέλει να ζητήσει ο πάπας συγγνώμη απευθείας στις κοινότητες των αυτοχθόνων, στα εδάφη τους στον Καναδά, χαρακτήρισε «ιστορική» την ομιλία του.

«Για την αξιοκατάκριτη συμπεριφορά εκείνων των μελών της Καθολικής Εκκλησίας, ζητώ συγχώρεση από τον Θεό και θέλω να σας πω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι πονώ πολύ» είπε ο Φραγκίσκος. Λίγο νωρίτερα, στη Σάλα Κλεμεντίνα του Βατικανού ένας ηγέτης των ιθαγενών προσευχήθηκε στη γλώσσα του και ζήτησε από «το μεγάλο πνεύμα» να ευλογήσει τους παρόντες.

Περίπου 150.000 παιδιά απομακρύνθηκαν αναγκαστικά από τις οικογένειές τους. Πολλά κακοποιήθηκαν, βιάστηκαν ή πέθαναν από ασιτία και η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης χαρακτήρισε «πολιτιστική γενοκτονία» την πρακτική αυτή, στην έκθεσή που συνέταξε το 2015. Ο δεδηλωμένος στόχος των οικοτροφείων, που λειτουργούσαν από το 1831 μέχρι το 1996, ήταν να βοηθήσουν στην «αφομοίωση» των ιθαγενών. Τα περισσότερα λειτουργούσαν από την Καθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία, εξ ονόματος της κυβέρνησης.

Ο Φραγκίσκος είπε ότι θα ήθελε να επισκεφθεί τον Καναδά γύρω στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Άννας, την οποία τιμούν ιδιαίτερα οι Καθολικοί αυτόχθονες. «Θα ήθελα να είμαι μαζί σας αυτήν την ημέρα. Δεν θα έρθω τον χειμώνα!» αστειεύτηκε, προκαλώντας τα γέλια των παριστάμενων.

Πέρσι ανακαλύφθηκαν τα λείψανα 215 παιδιών σε ένα πρώην σχολείο για αυτόχθονες στο Κάμλουπς, στη Βρετανική Κολομβία, το οποίο είχε κλείσει από το 1978. Από τότε έχουν βρεθεί εκατοντάδες άλλοι ανώνυμοι τάφοι ιθαγενών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου