ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν «κόβει» την πρόσβαση της IAEA στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις

το-ιράν-κόβει-την-πρόσβαση-της-iaea-στις-583490

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν δήλωσε σήμερα πως η ισχύς μιας τρίμηνης συμφωνίας παρακολούθησης, που είχε συναφθεί ανάμεσα στην Τεχεράνη και την υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια, εξέπνευσε χθες, Σάββατο, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση προσθέτοντας πως η εν λόγω υπηρεσία δεν θα έχει πλέον πρόσβαση σε εικόνες από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Από τις 22 Μαΐου και με το τέλος της τρίμηνης συμφωνίας, ο οργανισμός δεν θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα που συγκεντρώνονται από κάμερες μέσα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Μοχαμάντ Μπακέρ Καλιμπάφ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το Ιράν άρχισε σταδιακά να παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε και πάλι κυρώσεις.

Η συμφωνία έχει στόχο να μην μπορέσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, κάτι που η Τεχεράνη υποστηρίζει πως ουδέποτε ήθελε να κάνει.

Το Φεβρουάριο, o IAEA και το Ιράν συμφώνησαν ο διεθνής οργανισμός να συνεχίσει «απαραίτητες» δραστηριότητες παρακολούθησης και επαλήθευσης στην Ισλαμική Δημοκρατία, αν και η Τεχεράνη θα περιορίσει τη συνεργασία της με τον οργανισμό — για παράδειγμα θα σταματήσουν οι αιφνίδιες επιθεωρήσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου