ΔΙΕΘΝΗ

Κλείνει η δίκη για το μαραθώνιο της Βοστώνης, ερώτημα η ποινή

κλείνει-η-δίκη-για-το-μαραθώνιο-της-βοσ-583458

Στην τελική της φάση περνά η δίκη σε βάρος του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, του μόνου εν ζωή υπεύθυνου για τη βομβιστική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, με την υπεράσπιση και την εισαγγελία να προχωρούν στις τελευταίες αγορεύσεις τους πριν οι ένορκοι ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ετυμηγορία.

Η διαδικασία προχώρησε τόσο γρήγορα επειδή η ευθύνη του Τσαρνάεφ δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την υπεράσπιση, η οποία στρέφει τις προσπάθειές της στην τελική φάση, στην οποία θα κριθεί εάν ο Τσαρνάεφ θα καταδικαστεί σε ισόβια ή σε θάνατο.

Κατά τη μέχρι τώρα πορεία της δίκης, η υπεράσπιση του 21χρονου Τσαρνάεφ φάνηκε να αναβάλει για την τελική φάση την υποστήριξη της βασικής της υπερασπιστικής γραμμής, ότι δηλαδή ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ ήταν «δευτερεύων συνεργός» στην επίθεση για την οποία κυρίως υπεύθυνος ήταν ο αδερφός του, Τάμερλαν, που είχε σκοτωθεί κατά την επιχείρηση σύλληψής τους.

Καθώς ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, όπως αναφέρει το Reuters, πρέπει πρώτα να κριθεί ένοχος για το ρόλο του στην επίθεση ώστε να υποστηριχθεί η «δευτερεύουσας σημασίας» συνέργειά του, η υπεράσπιση επέλεξε να εξετάσει μόνο τους μισούς από τους μάρτυρες που είχε καλέσει η εισαγγελία και παρουσίασε μόνο τέσσερις δικούς της.

Στη φάση της απόφασης για την ποινή, που θα ληφθεί από το ίδιο σώμα ενόρκων, τα στοιχεία που δείχνουν ενοχή ή αθωότητα έχουν πιο «ρευστή» σημασία ενώ σχετικό ρόλο παίζουν άλλοι παράγοντες που μπορεί να κριθεί ότι περιορίζουν την ευθύνη του κατηγορουμένου.

Μέχρι στιγμής, έχει φανεί ότι δεν είχαν βρεθεί δακτυλικά αποτυπώματα του Τζοχάρ στα υλικά με τα οποία είχαν κατασκευαστεί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί και ότι το εξτρεμιστικό περιεχόμενο που είχε βρεθεί στον υπολογιστή του είχε αποθηκευτεί από τον αδερφό του, Τάμερλαν. Ο Τζοχάρ έχει καταγραφεί να στέκεται κοντά στη γραμμή του τερματισμού με ένα σακίδιο πλάτης.

Ο Τζοχάρ κατηγορείται επίσης για τον θανάσιμο πυροβολισμό του αστυνομικού στο MIT, από τον οποίο και είχε ξεκινήσει το ανθρωποκυνηγητό που κατέληξε στον εντοπισμό των δύο αδερφών.

Μέχρι στιγμής, σημειώνεται, στο δικαστήριο δεν έχει μιλήσει ο ίδιος ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που συνήθως απέφευγε να κοιτά τους μάρτυρες (μεταξύ τους, συγγενείς των νεκρών ή θύματα που ακρωτηριάστηκαν) και συνομιλεί μόνο με τους συνηγόρους του. Εάν κριθεί ένοχος, ενδέχεται ωστόσο να καταθέσει ο ίδιος πριν την απόφαση της ποινής.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου