ΔΙΕΘΝΗ

Αφαιρέθηκαν εξουσίες από τον… τρελοδήμαρχο του Τορόντο

αφαιρέθηκαν-εξουσίες-από-τον-τρελοδ-581645

Ο δήμαρχος του Τορόντο Ρομπ Φορντ, η παραδοχή του οποίου ότι έχει αγοράσει και καπνίσει ναρκωτικά, καθώς και το βίντεο που τον εμφανίζει να απειλεί θεούς και δαίμονες σε κατάσταση μέθης, έχουν προκαλέσει σάλο στον Καναδά, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου με την οποία θα του αφαιρεθούν και οι υπόλοιπες εξουσίες του.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, με μεγάλη πλειοψηφία, ενέκρινε την Παρασκευή τις δύο προτάσεις που συζητούσε, με τις οποίες περιορίστηκε το δικαίωμα του Φορντ να διορίζει και να απολύει τους προέδρους των επιτροπών ενώ ταυτόχρονα παραχωρούνται οι εξουσίες του δημάρχου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον αντιδήμαρχο.

Την Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο σχεδιάζει να ψηφίσει άλλη μία πρόταση που παραχωρεί στον αντιδήμαρχο «όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που δεν ανήκουν βάση νόμου στον δήμαρχο». Εάν περάσει η πρόταση αυτή ο Φορντ θα χάσει όλους τους υπαλλήλους του, ο προϋπολογισμός του θα πέσει στο επίπεδο αυτών που λαμβάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι και δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου στις επιτροπές.

«Εάν προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο τότε, προφανώς, αν κάποιος άλλος ξεπεράσει τα όρια όπως έκανα εγώ, τότε θα επηρεαστούν οι σύμβουλοι και ο δήμαρχος για πολλά χρόνια», υποστήριξε ο ίδιος ο Φορντ.

Με βάση τη νομοθεσία του Οντάριο κανείς δεν μπορεί να απομακρύνει τον δήμαρχο από την εξουσία παρά μόνο εάν διωχθεί ποινικά και καταδικαστεί για σοβαρό αδίκημα. Ωστόσο η πρωθυπουργός της επαρχίας Καθλίν Γουάιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμη να παρέμβει στην υπόθεση. «Εάν το δημοτικό συμβούλιο δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας της κατάστασης αυτής, η επαρχία θα ανταποκριθεί στο αίτημά του, αναλόγως με το ποιο θα είναι αυτό», σημείωσε.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου