ΔΙΕΘΝΗ

Βουτιά χωρίς τέλος για τον Ολάντ

βουτιά-χωρίς-τέλος-για-τον-ολάντ-581593

Με τη δημοτικότητά του στο 20% τον περασμένο μήνα φαινόταν ότι ο Φρανσουά Ολάντ είχε πιάσει «πάτο», όμως η ελεύθερη πτώση του πιο αντιδημοτικού προέδρου στη γαλλική ιστορία μοιάζει ασταμάτητη.

Στο 15% κατρακύλησε η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ, με αποτέλεσμα ο Γάλλος πρόεδρος να είναι πλέον στόχος αιχμηρής κριτικής και καυστικών άρθρων

Με την υπόθεση Λεονάρντα, της 15χρονης Ρομά που απελάθηκε, τη νέα υποβάθμιση της Γαλλίας από τη Standard & Poor’s, την ανεργία να καλπάζει σε υψηλό 14ετίας και την ύφεση να επιστρέφει, το ποσοστό αποδοχής του έπεσε ακόμα πιο χαμηλά, στο 15%. Και φυσικά η αιχμηρή κριτική και τα καυστικά άρθρα και οι γελοιογραφίες είναι κάτι που ο Ολάντ δεν μπορεί να αποφύγει.

«Χαμηλά, χαμηλά, μήπως βρει πετρέλαιο» ήταν, χαρακτηριστικά, ο τίτλος άρθρου της Huffington Post με αφορμή την περαιτέρω βύθιση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου που μετρά μόλις ενάμιση χρόνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Κύριος 15%…

«Σήμερα το πρωί μόλις είδα ότι ο Φρανσουά Ολάντ συγκέντρωνε ποσοστό 15% θετικών απόψεων για το πρόσωπό του, είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να βάλω το κράνος, τη φόρμα και τις γαλότσες και να κατέβω κι εγώ εκεί κάτω. Να κατέβω για να δω», γράφει ο αρθρογράφος και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι έτσι όπως πάει ο Γάλλος πρόεδρος τα ίδια τα ποσοστά θα απαυδήσουν και θα στραφούν εναντίον του! Ο Κύριος 15%… Προς το παρόν τουλάχιστον.

Γιατί στο εξής ακόμη και οι αναλυτές, οι σχολιαστές και οι κάθε είδους εξπέρ πολιτολόγοι θα πρέπει να ανανεώσουν το λεξιλόγιό τους, τις μεταφορές τους, τα κλισέ τους και τα στοιχεία των αναλύσεών τους. Γιατί κανείς δεν θα μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στην ταχύτητα με την οποία ο πρόεδρος κατεβαίνει, κατεβαίνει…».

Ακόμα αναφέρει ότι, αντί για την αρχή του Αρχιμήδη, στην περίπτωση του Ολάντ φαίνεται να ισχύει το «αν πάει τόσο βαθιά, ίσως στο τέλος βρει πετρέλαιο».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του YouGov για την Huffington Post και το δίκτυο i>Tele, και ο Ολάντ και ο πρωθυπουργός Ζαν – Μαρκ Ερό έχουν πέσει στο 15% της αποδοχής των Γάλλων ψηφοφόρων.

Η έκπληξη της δημοσκόπησης ήταν και η μεγάλη πτώση της δημοτικότητας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, που πιθανότατα οφείλεται στα ρατσιστικά λεκτικά ραπίσματα υποψηφίων της στις τοπικές εκλογές, ενώ κατά 7% ανέβηκε της υπουργού Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά που έπεσε θύμα ρατσιστικών εκφράσεων και δημοσιευμάτων τις τελευταίες ημέρες.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου