ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή: Σάρωσε η Μπατσελέτ, αλλά δεν απέφυγε τον β’ γύρο

χιλή-σάρωσε-η-μπατσελέτ-αλλά-δεν-απέφυ-579272

H προεδρική υποψήφιος της αριστεράς για την προεδρία, Μισέλ Μπατσελέτ σάρωσε με σχεδόν 47% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην Χιλή, ωστόσο το ποσοστό δεν είναι αρκετό ώστε να την απαλλάξει από μια δεύτερη αναμέτρηση.

Η κύρια αντίπαλος της Μπατσελέτ, η Έβελιν Ματέι, που διετέλεσε υπουργός στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα, συγκέντρωσε μόλις 25%. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Μπατσελέτ, 62 ετών, είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος της Χιλής το 2006 και στηρίζεται από τη “Νέα Πλειοψηφία”, ένα συνασπισμό που ενώνει κομμουνιστικές, χριστιανοδημοκράτες και διάφορες σοσιαλιστικές συνιστώσες.

Το Σύνταγμα δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία και ήταν ακόμη πολύ δημοφιλής όταν εγκατέλειψε το προεδρικό αξίωμα, το 2010. Η ίδια φαίνεται να αντιλαμβάνεται καλά τις προσδοκίες που έχει από αυτήν η χώρα της, η οποία έχει αλλάξει πολύ από την τελευταία τριετία.

Μεταξύ άλλων, η Μπατσελέτ υπόσχεται ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες από την εκλογή της θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν εφάρμοσε στην πρώτη θητεία της.

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του συντάγματος -κληροδότημα της δικτατορίας- τη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να αυξηθούν οι εταιρικοί φόροι και τα έσοδα να προωθηθούν, μεταξύ άλλων, στην αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και των δημόσιων υπηρεσιών.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου