ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει τζαμί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης: Ένα «όνειρο» που είχε από το 1994

ο-ερντογάν-εγκαινιάζει-τζαμί-στην-πλα-577138

Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε μία ακόμα κίνηση συμβολισμού αυτή τη φορά κυρίως για το εσωτερικό της χώρας του, χαρ΄σσοντας ξεκάθαρες γραμμές με τον κεμαλισμό.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ ο Τούρκος πρόεδρος εγκαινιάζει τζαμί στην πλατεία Ταξίμ, μία κίνηση την οποία ο ίδιος «ονειρευόταν» όλη του την ζωή.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε μουσουλμανικό τέμενος στην εν λόγω πλατεία αλλά μόνο ένα μικρό μνημείο για τον Μουσταφά Κεμάλ. Ο λόγος είναι, πως οι στρατηγοί της χώρας δεν ήθελαν στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα σε μία τόσο γνωστή πλατεία να υπάρχει το σύμβολο του Ισλάμ σε μία προσπάθεια να δείξει η Τουρκία το ανεξίθρησκο πρόσωπό της.

Δείτε το τζαμί

Όπως μετέδωσε ο Κωστίδης, για τον λόγο της μη ύπαρξης τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ υπάρχει και μία ακόμη αντίληψη. Αυτή θέλει στην περιοχή να υπάρχουν εκκλησίες και αλλά όχι τζαμί, κάτι που ήθελε ο Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει ήδη από όταν ήταν ακόμη δήμαρχος της Πόλης.

Συγκριτικά, το μνημείο του Κεμάλ είναι πολύ μικρό, ενώ το τζαμί πολύ μεγάλο, χωρητικότητας 2.500 ατόμων με τον Τούρκο πρόεδρο να δείχνει ότι αλλάζει η Τουρκία.

Το τζαμί, όπως αναφέρει το CNN Turk, έχει τέσσερις πόρτες εισόδου, συμπεριλαμβανομένης της κύριας εισόδου, θα έχει διάμετρο 12 μέτρα, μήκος 20 μέτρα και 60 φωτεινούς πολυελαίους. Η κύρια πόρτα εισόδου του τζαμιού είναι κατασκευασμένη από ατσάλι. Η κύρια πύλη έχει μήκος 7 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα 10 εκατοστά. Για το τζαμί ένα ειδικό χαλί από τρίχωμα καμήλας υφάνθηκε στην Μανίσα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου