ΔΙΕΘΝΗ

Θα εκτελούσαν φιλοναζιστή με φάρμακο για ευθανασία ζώων

θα-εκτελούσαν-φιλοναζιστή-με-φάρμακο-575822

Με θανατηφόρο ένεση που περιείχε φάρμακο για ευθανασία ζώων θα εκτελούσε η πολιτεία του Μιζούρι έναν 63χρονο κατά συρροήν δολοφόνο ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους ωθούμενος από φιλοναζιστική ιδεολογία. Τα θύματα του ήταν Αφροαμερικανοί και Εβραίοι και τους σκότωσε στη διάρκεια 4 ετών.

Ωστόσο, η ομοσπονδιακή δικαστής του Μιζούρι αποφάσισε αναστολή της εκτέλεσης τονίζοντας ότι η τελευταία κίνηση της πολιτείας κατά του 63χρονου Τζόζεφ Πολ Φράνκλιν δεν θα είναι μία απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία και δεν θα παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο ίδιος Φράνκλιν είχε ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσής του με το επιχείρημα ότι η χρήση της ουσίας πεντοβαρβιτάλη–ενός ισχυρού αναισθητικού που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική– συνιστά απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία.

Ωστόσο, η εκτέλεσή του ενδέχεται τελικά να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας αν η απόφαση για αναστολή της δεν επικυρωθεί.

Η πολιτεία του Μιζούρι έχει ασκήσει έφεση επί της δικαστικής απόφασης σε ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο.

Ο Φράνκλιν καταδικάστηκε για οκτώ δολοφονίες με ρατσιστικό κίνητρο, η πρώτη εκ των οποίων το 1997 όταν έστησε ενέδρα στο θύμα του έξω από συναγωγή στο Μιζούρι. Ο Φράνκλιν δολοφόνησε επίσης δύο Αφροαμερικανούς στη Γιούτα, δύο Αφροαμερικανούς εφήβους στο Οχάιο, ένα διαφυλετικό ζευγάρι στο Ουινσκόνσιν και έναν άνδρα στο Τενεσί.

Ωστόσο, οι αρχές τον συνέδεσαν με 18 φόνους, ληστείες τραπεζών και άλλες πράξεις βίας που διαπράχτηκαν από το 1977 ως το 1980 σε πολλές πολιτείες.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ανατίναξε μία συναγωγή στο Τενεσί και είπε ότι πυροβόλησε τον εκδότη του πορνογραφικού περιοδικού Hustler, τον Λάρι Φλιντ, το 1978 και τον ακτιβιστή και πρώην σύμβουλο του Μπιλ Κλίντον, τον Βέρνον Τζόρνταν, το 1980, αλλά ποτέ δεν καταδικάστηκε για αυτά τα εγκλήματα.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον έδωσε την Δευτέρα το πράσινο φως για την εκτέλεση του Φράνκλιν όταν αρνήθηκε να του χορηγήσει αμνηστία.

Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του από την φυλακή, ο Φράνκλιν δήλωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα St Louis Post-Dispatch ότι λυπάται για τα εγκλήματα που διέπραξε και ότι πλέον δεν τρέφει εχθρικά αισθήματα για τους Αφροαμερικανούς και τους Εβραίους.

Είπε επίσης ότι στοχοποίησε τον Φλιντ– ο οποίος έκτοτε είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι–επειδή ενοχλήθηκε για τις φωτογραφίες ενός λευκού άνδρα με μία αφροαμερικανή, που είχαν δημοσιευτεί στο Hustler.

Μάλιστα, ο Φλιντ προσπάθησε να αποτρέψει την εκτέλεση του Φράνκλιν αρθρογραφώντας κατά της εκτέλεσής του.

Στη συνέντευξή του, ο Φράνκλιν είπε ότι ενεπλάκη με ακραίες οργανώσεις τη δεκαετία του 60 και διάβασε το βιβλίο-ιδεολογικό μανιφέστο του Αδόλφου Χίτλερ “Ο Αγών Μου” (Mein Kampf). Στα 26 του, μάλιστα, όπως είπε, άλλαξε το όνομά του προς τιμήν του Πάουλ Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργού προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος. Ο ίδιος είπε ότι στις αρχές επιβολής του νόμου ομολόγησε ότι ήταν μέλος της Κου Κλουξ Κλαν και του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου