ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: 24 νεκροί και 65 τραυματίες σε σειρά επιθέσεων στη Βαγδάτη

ιράκ-24-νεκροί-και-65-τραυματίες-σε-σειρά-ε-575798

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 65 τραυματίσθηκαν σήμερα σε σειρά επιθέσεων πολυσύχναστες αγορές και δρόμους της Βαγδάτης, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν στόχο σιιτικές συνοικίες, δήλωσαν αξιωματούχοι στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον επτά εκρήξεις, οι έξι από τις οποίες αφορούσαν παγιδευμένα αυτοκίνητα, σημειώθηκαν γύρω στις 07:30 (τοπική ώρα) σε σιιτικές συνοικίες.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κυρίως στην εμπορική συνοικία Καράντα, στο κέντρο της πόλης, στη βορειοανατολική συνοικία Σαάμπ και στην κεντρική Σαντρίγια, μια από τις αρχαιότερες της πρωτεύουσας.

Το έβδομο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Αζαμίγια της βόρειας Βαγδάτης, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σουνίτες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επέβαλαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι επιθέσεις.

Καμία οργάνωση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, ωστόσο αντάρτες που πρόσκεινται στη σουνιτική Αλ-Κάιντα ευθύνονται συνήθως για τέτοιου είδους συντονισμένες επιθέσεις με στόχο σιίτες, τους οποίους θεωρούν αποστάτες.

Κύμα συντονισμένων επιθέσεων την Κυριακή προκάλεσε 21 νεκρούς στη Βαγδάτη.

Τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στις επιθέσεις στο Ιράκ γεγονός που εντείνει τους φόβους για επιστροφή της βίας που ώθησε τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου το 2006 και το 2007.

Πάνω από 5.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους εξαιτίας των βιαιοτήτων, εκ των οποίων οι 964 τον Οκτώβριο, το μήνα με τα περισσότερα θύματα από τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

skai.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου