ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία

μαζικές-διαδηλώσεις-στη-βουλγαρία-575592

Πανεθνική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βουλγαρίας ΚΝΣΒ, σήμερα, στη Σόφια, με κεντρικό αίτημα τις τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2014, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των αποδοχών και των συνθηκών εργασίας στο σύστημα δημόσιας υγείας, στον ενεργειακό τομέα, στα ορυχεία και σε άλλους τομείς.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας ΚΝΣΒ Πλάμεν Ντιμιτρόφ, χρειάζονται σημαντικές νομοθετικές αλλαγές στην κατεύθυνση της άμεσης ανόδου του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης και, κατά κύριο λόγο, των πολυάριθμων “φτωχών εργαζομένων”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Αλιοσμάν Ιμάμοφ δήλωσε, σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό BTV, ότι οι βουλευτές παίρνουν πολύ σοβαρά τα αιτήματα των συνδικάτων και είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σ’ αυτά, με τις κατάλληλες αλλαγές κατά την επικείμενη συζήτηση στη δεύτερη ανάγνωση του νέου προϋπολογισμού.

Την απορία του για τη σημερινή κινητοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ, αφού, όπως είπε, “τα 19 από τα 32 αιτήματα της ομοσπονδίας ΚΝΣΒ ήδη έχουν ικανοποιηθεί”.Ένταση και λεκτικές αντιπαραθέσεις χαρακτήρισαν την ατμόσφαιρα του συλλαλητηρίου των συνδικάτων, ενώ δυναμικό “παρών” στους δρόμους της βουλγαρικής πρωτεύουσας έδωσαν και οι φοιτητές που επί τρεις εβδομάδες είχαν καταλάβει το πανεπιστήμιο της Σόφιας “Άγιος Κλήμης της Αχρίδας” ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης (σ.σ. η κατάληψη περιορίστηκε από την περασμένη Δευτέρα σε μια μόνο αίθουσα και τα μαθήματα διεξάγονται πλέον κανονικά).

Ταυτόχρονα, στην πλατεία του καθεδρικού ναού “Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι”, δίπλα στη Βουλή, συγκεντρώθηκαν σήμερα και οδηγοί ταξί, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν μια σειρά μέτρων που αφορούν τον κλάδο τους (μεταξύ αυτών και η χρήση αυτοκινήτου έως δέκα ετών).

Στο μεταξύ, στις πύλες του προεδρικού μεγάρου συγκεντρώθηκαν μερικές εκατοντάδες οπαδοί του νεοϊδρυθέντος εξωκοινοβουλευτικού κινήματος “Η Βουλγαρία χωρίς λογοκρισία”, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ομαλή προσέλευση των πολιτικών αρχηγών και των άλλων επισήμων στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ για σήμερα το απόγευμα προκειμε΄νου να συζητηθεί η προσφυγική κρίση.

“Επί ποδός πολέμου” βρίσκεται η αστυνομία για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου