ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Καταδίκη φαρμακευτικής για τη συγκλονιστική υπόθεση της θαλιδομίδης, 50 χρόνια μετά

ισπανία-καταδίκη-φαρμακευτικής-για-τ-575218

Ισπανικό δικαστήριο επιδίκασε σήμερα αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα θύματα της θαλιδομίδης, των παιδιών που γεννήθηκαν με δυσπλασίες λόγω του φαρμάκου που έπαιρναν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, τις δεκαετίες του 1950 και ’60, για να καταπολεμήσουν την πρωινή ναυτία.

Το δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει η οργάνωση των θυμάτων Avite έκρινε υπόλογη τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Grünenthal, την κατασκευάστρια του φαρμάκου θαλιδομίδη, και την κάλεσε να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα. Η Avite εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της θαλιδομίδης στην Ισπανία μπορεί να ξεπερνά τα 3.000. Μολονότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν πλέον πεθάνει, η οργάνωση ζητούσε το ποσό των 204 εκατομμυρίων ευρώ για όσα ζουν ακόμη. Το δικαστήριο καταδίκασε την Grünenthal «να αποζημιώσει καθένα από τα θύματα με το ποσό των 20.000 ευρώ ανά εκατοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπηρίας που του έχει αναγνωριστεί από τις ισπανικές υπηρεσίες υγείας». Επειδή θα πρέπει να υπολογιστούν όλα τα ποσοστά, το δικαστήριο δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το συνολικό ποσό της αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την Avite, είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται η γερμανική εταιρεία. Τα θύματα του φαρμάκου στη Γερμανία είχαν καταλήξει σε συμφωνία με την Grünenthal το 1970, λαμβάνοντας συνολικά αποζημίωση ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να αποσύρουν τις προσφυγές τους και η υπόθεση να μπει στο αρχείο.

Η Grünenthal είχε ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα, σε όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2012, δηλαδή 50 χρόνια αφότου γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά με δυσπλασίες, σημειώνοντας ότι «λυπάται πολύ» για τη σιωπή που τηρούσε όλα αυτά τα χρόνια. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι Ισπανοί δεν έλαβαν ποτέ καμία αποζημίωση για «τη δοκιμασία τους που ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη στη μήτρα και η οποία παρατείνεται μέχρι σήμερα, καθώς πολλοί δεν έχουν χέρια ή πόδια», τόνισε η Avite.

Στη δίκη οι εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν και πάλι συγγνώμη για την τραγωδία που προκάλεσε το φάρμακο αλλά ισχυρίστηκαν ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί.

Η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από τη γερμανική και τη βρετανική αγορά στα τέλη του 1961 αλλά συνέχισε να κυκλοφορεί μέχρι το 1965 στην Ισπανία, οπότε απαγορεύτηκε η χρήση της.

AMΠE

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου