ΔΙΕΘΝΗ

Εμποδίστηκαν 1000 μετανάστες να εισέλθουν από το Μαρόκο στην Ισπανία

εμποδίστηκαν-1000-μετανάστες-να-εισέλθου-575196

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ισπανίας και του Μαρόκου εμπόδισαν τις πρώτες πρωινές ώρες περίπου 1000 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική να εισέλθουν στην Ισπανία μέσω του ισπανικού θύλακα της Μελίγια.

Οι μετανάστες, οι οποίοι κατέβηκαν από το βουνό Γκουρούγκου που βρίσκεται στην μαροκινή πλευρά του ισπανικού θύλακα, κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα μεταξύ του Μαρόκου και της Μελίγια, ανέφερε η νομαρχία της πόλης.

«Διαλύθηκαν από τις μαροκινές δυνάμεις» και στη συνέχεια προσπάθησαν να φτάσουν στο συνοριακό φυλάκιο της Φαρχάνα προτού υποχωρήσουν σε μαροκινό έδαφος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «χωρίς να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα».

Η Μελίγια και η Θέουτα, ένας άλλος ισπανικός θύλακας επίσης στην ακτή του Μαρόκου, αποτελούν τα δύο μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής.

Με ύψος επτά μέτρα και μήκος έντεκα ο τριπλός φράχτης, που συνεχώς ενισχύεται και χωρίζει το Μαρόκο από την Μελίγια, έχει στόχο να αποθαρρύνει τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική να περάσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Πρόσφατα η τοποθέτηση από την Ισπανία επιπλέον ακανθωτού συρματοπλέγματος στα σύνορα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισπανική αντιπολίτευση, που κατηγόρησαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξημένη ροή μεταναστών λαμβάνοντας δυσανάλογα, ακραία μέτρα.

Την Τρίτη, εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Αντόνιο Τόρες-Ντούλθε εκτίμησε ότι η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος αυτού δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και ζήτησε να αρχίσει σχετική έρευνα.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου