ΔΙΕΘΝΗ

«Σνομπάρει» την ΕΕ και στρέφεται στην Μόσχα, η Ουκρανία

σνομπάρει-την-εε-και-στρέφεται-στην-572098

Κύμα διαδηλώσεων και οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική απόφαση της Ουκρανίας να αναστείλει με διάταγμα την προετοιμασία της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, επιλέγοντας, αντ’ αυτής, να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία. Για «εκβιασμό» του Κιέβου κάνει λόγο η Μόσχα, που καλωσόρισε την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση της Ουκρανίας να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ βασίστηκε αποκλειστικά σε οικονομικούς παράγοντες και ήταν μία απόφαση “τακτικής”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μίκολα Αζάροφ.

Η χθεσινή απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση ευρωπαίων ηγετών, των ΗΠΑ καθώς και της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η χθεσινή απόφαση μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αλλά όπως είπε σήμερα ο Αζάροφ ενώπιον του κοινοβουλίου, η χθεσινή “δύσκολη απόφαση” ήταν “η μοναδική” επιλογή δεδομένης της δεινής κατάστασης της ουκρανικής οικονομίας και κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τις σκληρές απαιτήσεις του.

“Η απόφαση να ανασταλεί η υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ ήταν δύσκολη, αλλά ήταν η μοναδική στην παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία. Η απόφαση υπαγορεύτηκε αποκλειστικά από οικονομικούς λόγους και είναι μία απόφαση τακτικής”, είπε ο Αζάροφ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανανέωση των εμπορικών της σχέσεων με τη Ρωσία, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας και κυριότερο προμηθευτή της φυσικού αερίου.

Αντιδράσεις
Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα τις επιφυλάξεις τους για την πρόταση της Ουκρανίας να ξεκινήσει ένας τριμερής διάλογος με την Ουκρανία και τη Ρωσία, μία ημέρα μετά την απόφαση του Κιέβου να αναστείλει την προετοιμασία μιας συμφωνίας σύνδεσης με τις Βρυξέλλες.

«Ενημερωθήκαμε για την πρόταση», που διατυπώθηκε χθες Πέμπτη από τις ουκρανικές αρχές, δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Όμως υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συνομιλήσει «διμερώς» με το Κίεβο και ξεχωριστά με τη Μόσχα.

“Θεωρούμε ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται σε μία ισχυρή σχέση με την ΕΕ. Παραμένουμε σταθεροί στην δέσμευσή μας προς τον ουκρανικό λαό, που θα ήταν ο κυριότερος ευεργετημένος από τη συμφωνία”, αναφέρει, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον πιθανό αντίκτυπο της ουκρανικής απόφασης στις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Η Κοτσιγιάντσιτς σημείωσε ότι «προφανώς» ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραμένει «ευπρόσδεκτος» στη σύνοδο κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους.

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την ΕΕ ότι εκβιάζει και πιέζει την Ουκρανία μετά τη χθεσινή απόφασή της.

«Έχουμε ακούσει απειλές από τους ευρωπαίους εταίρους μας εναντίον της Ουκρανίας, μέχρι και την υποστήριξη μαζικών διαδηλώσεων», σημείωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό αποτελεί πίεση και εκβιασμό. Αν η Ουκρανία και οι ουκρανική ηγεσία θα υποκύψουν σε αυτό τον εκβιασμό θα γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

Εξάλλου η φυλακισμένη ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε σήμερα τους Ουκρανούς να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης.

Η ΕΕ προσπαθούσε να διασφαλίσει την απελευθέρωσή της και την είχε θέσει ως όρο για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με το Κίεβο. Τώρα που ανεστάλη η υπογραφή, η τύχη της είναι άγνωστη, όμως ενδέχεται να παραμείνει για καιρό στη φυλακή.

Η Πολωνία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την εξέλιξη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι είπε ότι “η Πολωνία, όπως σύσσωμη η ΕΕ, είναι απογοητευμένη από το ότι η Ουκρανία ήταν ανέτοιμη να αναλάβει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της” και πρόσθεσε ότι το κείμενο της συμφωνίας είχε συνταχθεί στην πλήρη μορφή του στη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ από την Πολωνία.

“Μπορεί να υπογραφεί ανά πάσα στιγμή η Ουκρανία επαναφέρει το ζήτημα της μεταρρύθμισης της οικονομίας και της προσέγγισης της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Με διαφορετική ανακοίνωση, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι σέβεται την απόφαση της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους, παρότι απογοητεύτηκε επειδή η διαδικασία ανεστάλη από την κυβέρνηση στο τελικό της στάδιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας ανέφερε ότι η ουκρανική απόφαση ενδεχομένως να παγώσει για άγνωστο χρονικό διάστημα και να πλήξει ανεπανόρθωτα την διαδικασία εκσυγχρονισμού, μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού, που είναι απαραίτητη για τη χώρα.

“Η Ουκρανία δεν αντιστάθηκε στην ρωσική οικονομική πίεση και τον εκβιασμό και απειλήθηκε από τον περιορισμό στις εισαγωγές στη Ρωσία και ιδιαίτερα τις εισαγωγές των εταιριών που βρίσκονται στην Ανατολική Ουκρανία και σχετίζονται με την ρωσική αλυσίδα παραγωγής”, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η ανώτατη σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκά

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου