ΔΙΕΘΝΗ

Εφεση για την αθώωση κατηγορουμένων για το ναυάγιο του Prestige

εφεση-για-την-αθώωση-κατηγορουμένων-γ-572076

Το γαλλικό κράτος προσέφυγε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, υποβάλλοντας έφεση στην απόφαση ισπανικού δικαστηρίου το οποίο αθώωσε, πριν από δέκα ημέρες, τους τρεις κατηγορούμενους για το ναυάγιο του τάνκερ Prestige, τον Σεπτέμβριο του 2002, που προκάλεσε μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία των τριών χωρών που επλήγησαν από αυτή.

Η Γαλλία ελπίζει ότι με την έφεσή της “θα αναγνωριστεί (…) ότι διαπράχθηκε ποινικό αδίκημα σε βάρος του περιβάλλοντος εξαιτίας των πράξεων του πλοιάρχου και του πληρώματος” του πλοίου, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Έφεση κατά της αθώωσης του Έλληνα πλοιάρχου Απόστολου Μαγκούρα, του πρώτου μηχανικού Νικόλαου Αργυρόπουλου και του επικεφαλής του ισπανικού Εμπορικού Ναυτικού Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Σορς υπέβαλε και η εισαγγελία της πόλης Λα Κορούνια.

Οι εισαγγελικές αρχές ζητούσαν, στην πρώτη δίκη, την καταδίκη των κατηγορουμένων σε ποινές από 5 μέχρι 12 χρόνια κάθειρξης.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν κριθεί αθώοι για το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου που προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στην ιστορία, ρυπαίνοντας τις ακτές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας σε μήκος 1700 χιλιομέτρων.

Μόνο ο πλοίαρχος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 9 μηνών επειδή αρνήθηκε τη ρυμούλκηση του πλοίου, αλλά λόγω ηλικίας -είναι 78 ετών- δεν θα οδηγηθεί στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του.

Επίσης, το δικαστήριο δεν επιδίκασε την αποζημίωση που ζητούσαν η Γαλλία και η Ισπανία για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, μια απόφαση που σύμφωνα με την εισαγγελία “δεν συνάδει με τα αιτήματα και τις θέσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας”.

Η εισαγγελία της Λα Κορούνια “ως συνήγορος των συμφερόντων της κοινωνίας και των αιτημάτων των Ισπανών και Γάλλων πολιτών εκτιμά ότι διαπράχθηκε ένα αδίκημα οικολογικού χαρακτήρα που προκάλεσε ζημίες”, σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου