ΔΙΕΘΝΗ

Μουίζνιεκς: Να καταδικαστεί για υποκίνηση μίσους ο Σίμουνιτς

μουίζνιεκς-να-καταδικαστεί-για-υποκί-571725

Ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μουίζνιεκς, τόνισε ότι η Κροατία πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή της Εθνικής Κροατίας, Γιόσιπ Σίμουνιτς, ο οποίος στο τέλος του αγώνα με την Εθνική Ισλανδίας γιορτάζοντας τη νίκη της Κροατίας και την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αντάλλαξε με τους οπαδούς συνθήματα που χρησιμοποιούσαν οι Ουστάσι, σύμμαχοι των ναζί στην Κροατία.

Ο Κροάτης ποδοσφαιριστής πήρε ένα μικρόφωνο και φώναξε τη φράση “Za Dom” (Για την Πατρίδα) και οι φίλαθλοι απαντούσαν “Spremni” (Έτοιμοι).

“Η Κροατία πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα το χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή της εθνικής της ομάδας. Η υποκίνηση εθνικού μίσους δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή” έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο κ. Μουίζνιεκς.

Στον ποδοσφαιριστή της Ντιναμό Ζάγκρεμπ επιβλήθηκε χθες πρόστιμο 25.000 κούνα (περίπου 3.300 ευρώ) καθώς η εισαγγελία του Ζάγκρεμπ άσκησε δίωξη εναντίον του για παραβίαση του νόμου για την πρόληψη της βίας κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων, επειδή διέσπειρε φυλετικό μίσος και παρενόχλησε άλλους συμμετέχοντες σε δημόσια συγκέντρωση.

Επιπλέον ο υπουργός Επιστημών, Παιδείας και Αθλητισμού της Κροατίας, Ζέλικο Γιοβάνοβιτς παρέπεμψε τον Σίμουνιτς στην Επιτροπή Ηθικής της Κροατικής Ολυμπιακής Επιτροπής τονίζοντας ότι “πρόσβαλε την αξιοπρέπεια προσώπων και ότι με τη συμπεριφορά του προέβη σε διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, την ηθική, τη φιλοσοφική και πολιτική άποψη και σε παραβίαση των αρχών και των κανόνων που καθορίζονται από τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το νόμο περί αθλητισμού και το καταστατικό της Κροατικής Ολυμπιακής Επιτροπής”.

Η Συνήγορος του Πολίτη της Κροατίας, Λόρα Βίντοβιτς απηύθυνε προειδοποίηση στην Κροατική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στην εισαγγελία του Ζάγκρεμπ και στο υπουργείο Εσωτερικών για την ανάγκη ανάληψης δράσης με αφορμή το επεισόδιο με τον ποδοσφαιριστή.

Την υπόθεση ερευνά και η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) μέσω αναφορών επίσημων εκπροσώπων και με συλλογή πληροφοριών.

Ο ποδοσφαιριστής, σύμφωνα με την κροατική εισαγγελία γνώριζε ότι το σύνθημα αποτελούσε τον επίσημο χαιρετισμό την περίοδο του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας και ότι σημαίνει περιφρόνηση προς τους άλλους ανθρώπους λόγω της θρησκείας τους ή της εθνικότητας στην οποία ανήκουν.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου