ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: «Παραλήρημα» του Πάπα τα σχόλια για τους Αρμένιους

ερντογάν-παραλήρημα-του-πάπα-τα-σχό-570828

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα, Τρίτη, τις δηλώσεις που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενίων που διέπραξε το 1915 η Οθωμανική Αυτοκρατορία, χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία».

«Εάν οι πολιτικοί ή οι θρησκευτικοί ηγέτες κάνουν τη δουλειά των ιστορικών, τότε δεν θα καταλήξουμε σε αλήθειες, θα πρόκειται μόνο για παραληρήματα» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον επιχειρηματιών στην Άγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη θλίψη του για τα σχόλια του Πάπα, λέγοντας: «Καταδικάζω τον κύριο Πάπα, ελπίζοντας ότι δεν θα κάνει ξανά το ίδιο λάθος και τον καλώ (να μην το ξανακάνει)».

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας μετά την αναφορά του ποντίφικα που προκάλεσε κρίση μεταξύ της Άγκυρας και του Βατικανού.

«Πρέπει να αφήσουμε την Ιστορία στους ιστορικούς» υπογράμμισε ο Ερντογάν, που επανέλαβε την πρότασή του προς την Αρμενία για σύσταση μίας κοινής επιτροπής ιστορικών που θα έχει ως στόχο να μελετήσει τα αρχεία των δύο χωρών σχετικά με τη σφαγή των Αρμενίων.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραξε συστηματική σφαγή του πληθυσμού των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία» που έχουν υιοθετήσει η Αρμενία, πολλοί ιστορικοί και τουλάχιστον 20 χώρες περιλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας.

Η Άγκυρα αντέδρασε σφόδρα μετά τις δηλώσεις του Πάπα, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στο Βατικανό, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις αναφορές του Φραγκίσκου «μεροληπτικές» και «ανάρμοστες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου