ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Εμπάργκο στην πώληση όπλων στους Χούτι επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ

υεμένη-εμπάργκο-στην-πώληση-όπλων-στο-570744

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε σήμερα, Τρίτη, μια απόφαση με την οποία καλούνται οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης να αποσυρθούν από τις ζώνες που έχουν καταλάβει, ενώ επιβάλλονται κυρώσεις σε βάρος τους, μεταξύ των οποίων και εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Οι 14 από τις 15 χώρες του ΣΑ υπερψήφισαν την απόφαση ενώ η Ρωσία απείχε επειδή οι δικές της προτάσεις δεν συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο που είχαν υποβάλει η Ιορδανία και οι χώρες του Κόλπου.

Η απόφαση καλεί όλες τις πλευρές να διαπραγματευτούν το συντομότερο δυνατόν την «ταχεία διακοπή» των εχθροπραξιών. Ωστόσο, δεν επιβάλλει στον συνασπισμό των αραβικών χωρών που μάχεται τους Χούτι να διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές που συνεχίζονται εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.

Το Συμβούλιο είχε περιοριστεί μέχρι σήμερα να διακηρύττει την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία. Με το σημερινό ψήφισμά του, καλεί τις εμπόλεμες πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους και αναθέτει στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, τον Μπαν Γκι-μουν, «να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές του για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση» των πολιτών.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι καλούνται να σταματήσουν «άμεσα και άνευ όρων» τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από όλες τις περιοχές που ελέγχουν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Επιπλέον, επιβάλλεται εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τους Χούτι και τους συμμάχους τους. Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ, ιδίως οι γείτονες της Υεμένης, θα μπορούν να επιθεωρούν φορτία για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι περιέχουν όπλα για τη χώρα αυτή.

Το Συμβούλιο επέβαλε επίσης κυρώσεις (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετάβασης στο εξωτερικό) στον ηγέτη των σιιτών ανταρτών, τον Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι και τον Άχμεντ Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, τον γιο του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Διπλωμάτες του Συμβουλίου εμφανίζονται, πάντως, επιφυλακτικοί για την επιτυχία των μέτρων αυτών. Υπενθύμισαν μεταξύ άλλων ότι στην Υεμένη υπάρχουν ήδη 40 εκατομμύρια όπλα όλων των διαμετρημάτων και ότι οι Χούτι δεν φημίζονται για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, ούτε διαθέτουν σημαντικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες χώρες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα προτιμούσε «το εμπάργκο όπλων να είναι πλήρες», δηλαδή να αφορά όλες τις εμπόλεμες πλευρές και όχι μόνο τους Χούτι. «Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσουμε την κλιμάκωση της σύρραξης», είπε. «Από το χάος της Υεμένης επωφελούνται οι τρομοκράτες» της Αλ Κάιντα.

Από τη Γενεύη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ράαντ Αλ Χουσέιν ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις απώλειες αμάχων στην Υεμένη, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 736 θάνατοι από την έναρξη των συγκρούσεων και την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέχρι τις 12 Απριλίου στην Υεμένη είχαν χάσει τη ζωή τους 736 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ανέρχονταν στους 2.179. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιο ότι είναι κατά πολύ υψηλότερος καθώς πολλά πτώματα δεν φτάνουν ποτέ στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία της χώρας.

Ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι «εκτός από τους εκατοντάδες μαχητές, τουλάχιστον 364 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 84 παιδιά και 25 γυναίκες».

«Τις τελευταίες ημέρες, πολλά αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού έπληξαν κατοικημένες περιοχές και σπίτια αμάχων στο Αμράν, το Ταΐζ, το Ιμπ, το Αλτζάουφ και τη Σάντα» συνέχισε ενώ έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 52 δημόσια κτίρια: οκτώ νοσοκομεία, 17 σχολεία, τρία αεροδρόμια, μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γέφυρες, εργοστάσια και τζαμιά.

Οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τις 121.000 και σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι πάνω από 330.000 άνθρωποι που είχαν εκτοπιστεί πριν ξεσπάσει η τρέχουσα κρίση, σύμφωνα πάντα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 21 ήταν αντάρτες, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας και σε σφοδρές συγκρούσεις στην επαρχία Αμπιάν της νότιας Υεμένης, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση είναι η Αλ Κάιντα.

Δώδεκα στρατιώτες, σύμμαχοι των ανταρτών Χούτι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της βάσης τους στα βόρεια της πόλης Λόντερ. Ο καμικάζι είχε βάλει στο στόχαστρο ένα σχολείο το οποίο χρησιμοποιούν ως βάση οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Η Αλ Κάιντα της Υεμένης ανακοίνωσε ότι ένας εκ των πνευματικών ηγετών της, ο Ιμπραχίμ αλ Ρουμπάις, σκοτώθηκε τη Δευτέρα στη διάρκεια επίθεσης από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αλ Ρουμπάις, που ήταν γνωστός για τα κηρύγματά του εναντίον των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Δύσης γενικότερα, σκοτώθηκε «σε επιδρομή των σταυροφόρων» την Δευτέρα στη νοτιοανατολική Υεμένη.

Η οργάνωση αναφέρει ότι ο Σαουδάραβας Αλ Ρουμπάις, «είχε αφιερώσει δύο δεκαετίες από τη ζωή του στον τζιχάντ, εξαπολύοντας επίθεση στην Αμερική και τους πράκτορές της».

Παράλληλα, η λειτουργία του μοναδικού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Υεμένης διακόπηκε λόγω των σφοδρών μαχών στην περιοχή.

Μαχητές σουνιτικών φυλών είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι κατέλαβαν τον τερματικό σταθμό, που βρίσκεται στο Μπέλχαφ, διαβεβαιώνοντας ότι φροντίζουν για την ασφάλειά του χωρίς όμως να παρεμποδίζουν τη λειτουργία της εταιρείας που τον εκμεταλλεύεται.

Από το Παρίσι, ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total, στην οποία ανήκει το 39,6% της Yemen LNG, τόνισε ότι η εταιρεία αυτή διατηρεί τον έλεγχο του τερματικού σταθμού που βρίσκεται στη νότια Υεμένη, στον Κόλπο του Άντεν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου