ΔΙΕΘΝΗ

Αίρονται οι κυρώσεις της ΕΕ στο Ιράν

αίρονται-οι-κυρώσεις-της-εε-στο-ιράν-568756

“Το Δεκέμβριο” θα άρει η Ευρωπαϊκή ’Ενωση τις πρώτες κυρώσεις που επέβαλε στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία για τα πυρηνικά θα εμποδίσει την Τεχεράνη “να κάνει τα πάντα και ο,τιδήποτε” στον τομέα του εμπλουτισμού του ουρανίου.

“Η χαλάρωση των κυρώσεων θ’ αρχίσει το Δεκέμβριο”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοσταθμό Europe 1.

“Μια σύνοδος της ΕΕ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών προβλέπεται εντός των προσεχών εβδομάδων. Η άρση αυτή θα είναι περιορισμένη, στοχευμένη και ανατρέψιμη. Το ίδιο θα συμβεί και από την αμερικανική πλευρά”, πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Σε ερώτηση για την απόρριψη από το Ισραήλ της συμφωνίας και για το εάν υπάρχουν φόβοι για προληπτικές ισραηλινές επιθέσεις, ο Φαμπιούς απάντησε: “στη φάση αυτή, όχι γιατί κανένας δε θα το κατανοούσε”.

Όσον αφορά τη δυνατότητα που για πρώτη φορά δόθηκε στο Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο, τη στιγμή που όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ μέχρι σήμερα ζητούσαν από την Τεχεράνη να σταματήσει τη διαδικασία αυτή, ο Φαμπιούς υπογράμμισε ότι η δυνατότητα αυτή θα τεθεί εντός ενός περιοριστικού πλαισίου.

“Αυτό για το οποίο υπάρχουν εγγυήσεις και από τις δυο πλευρές, είναι ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού, δεν είναι το ίδιο με το δικαίωμα εμπλουτισμού, βάσει των όρων που συμφωνήθηκαν αμοιβαία. Αυτό σημαίνει ότι (το Ιράν) δεν μπορεί να κάνει τα πάντα και ο,τιδήποτε, υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί”, εξήγησε.

’Οσον αφορά τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη ανάμεσα στο Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις, η Τεχεράνη δε θα μπορέσει να μπλουτίσει ουράνιο πέραν του 3,5% ή του 5%. Το απόθεμα του εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου θα καταστραφεί.

Ο εμπλουτισμός κατά 90% επιτρέπει την κατασκευή ατομικής βόμβας.

Την ικανοποίησή της για την προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν εξέφρασε σήμερα η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών ’Εμα Μπονίνο, η οποία εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή “ανοίγει ένα δρόμο, τον οποίο πρέπει εμείς να διατηρήσουμε ανοιχτό”.

Σε δηλώσεις της στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, η Μπονίνο χαρακτήρισε “συνετή” τη συμφωνία της Γενεύης.

“Υστερα από μια μακρά νεκρή περίοδο, είναι σαφώς ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ένα όχι συνολικό, αλλά σημαντικό αποτέλεσμα. Εάν συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, μπορεί να να διευκολύνουμε την επίλυση και άλλων ζητημάτων στη Μέση Ανατολή”, τόνισε η Μπονίνο, αναφερόμενη κυρίως στη Συρία.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου