ΔΙΕΘΝΗ

Μια βόμβα δεν εξεράγη – «Βρείτε αυτόν τον άνδρα»

μια-βόμβα-δεν-εξεράγη-βρείτε-αυτόν-τ-56746

Ένας άνδρας με λευκό μπουφάν, καπέλο και γυαλιά ο οποίος μέσω μιας κάμερας ασφαλείας του αεροδρομίου των Βρυξελλών εμφανίζεται να σπρώχνει ένα καρότσι με αποσκευές βαδίζοντας παράλληλα με δύο άλλους άνδρες.

Σε αυτήν ακριβώς την εικόνα – κλειδί έχει εστιάσει τις τελευταίες ώρες η αστυνομία του Βελγίου προκειμένου να εντοπίσει τα ίχνη των τζιχαντιστών που κρύβονται πίσω από τις χθεσινές επιθέσεις στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η βόμβα που άφησε ο άνδρας αυτός δεν εξερράγη με αποτέλεσμα εκείνος να διαφύγει. Το ίδιο δεν συνέβη με τους δύο άνδρες που περπατούν ακριβώς δίπλα του και, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις τους, σκόρπισαν το θάνατο στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Οι δύο καμικάζι φορούν από ένα μαύρο γάντι στο αριστερό τους χέρι –κάτι που σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να αποδοθεί στην προσπάθειά τους να κρύψουν τον πυροκροτητή.

Η βελγική αστυνομία ζήτησε, επίσης, βοήθεια από τους πολίτες για την αναγνώριση του άνδρα, ο οποίος θεωρείται ότι διέφυγε από το σημείο της επίθεσης.

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ένα βίντεο δείχνει τον άνδρα να μπαίνει σε ένα ταξί και να κινείται μέσα στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με πηγές αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το CNN, o άνδρας έφυγε από το αεροδρόμιο αφού συνόδεψε τους άλλους δύο, μια κίνηση που φαίνεται προγραμματισμένη.

Έρευνες σε όλο το Βέλγιο

Η βελγική αστυνομία εξετάζει και τη μαρτυρία του οδηγού ταξί που μετέφερε στο αεροδρόμιο τους τρεις άνδρες. Ο ταξιτζής, μετά τα γεγονότα, επικοινώνησε ο ίδιος με τις Αρχές προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες και έδωσε τη διεύθυνση από όπου παρέλαβε τους υπόπτους.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, στην κατοικία αυτή στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.

Εν τω μεταξύ, χθες οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τρεις υπόπτους οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες και εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην υπόθεση.

Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, αλλά και στο μετρό της πόλης, σκοτώθηκαν 34 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.

Οι βελγικές αρχές ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί αν ο Αμπντεσλάμ γνώριζε για τις επιθέσεις αυτές, ή αν αυτές έγιναν από το φόβο πιθανών συνεργών του, μη συλληφθούν.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου