ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με δεκάδες νεκρούς στο Ιράκ

μπαράζ-βομβιστικών-επιθέσεων-με-δεκά-566961

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σήμερα στο Ιράκ σε βομβιστικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα, κυρίως την πρωτεύουσα και περιοχές όπου ζουν μέλη της σουνιτικής πλειονότητας στα βόρεια του Ιράκ.

Η πλέον πολύνεκρη επίθεση πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα στη Βαγδάτη, σε μια αγορά στη συνοικία Σαντρίγια (στα κεντρικά) σε ώρα αιχμής, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 37 να τραυματιστούν.

Σουνίτες Μουσουλμάνοι αντάρτες, εκ των οποίων πολλοί συνδέονται με την Αλ Κάιντα, συχνά τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε καφέ, εστιατόρια και σε γήπεδα από τις αρχές του 2013, στη χειρότερη έξαρση της βίας εδώ και πέντε χρόνια.

Η αγορά αυτή είχε κλείσει για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων έπειτα από μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο με 140 νεκρούς τον Απρίλιο του 2007.

Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση που αναφέρθηκε στη Βαγδάτη και στα περίχωρά της σήμερα. Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στη Μοσούλη, τη Μπακούμπα, το Τικρίτ, τη Ντούρα, τη Νασιρίγια.

Μπροστά στην έξαρση της βίας, ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μάλικι ζήτησε στα τέλη του Οκτώβρη τη βοήθεια της Ουάσιγκτον. Η Άγκυρα και το Παρίσι, από την πλευρά τους, έχουν προτείνει την παροχή βοήθειας.

Στα τέλη του Απριλίου του 2014 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ, όπου το πολιτικό αδιέξοδο εξαιτίας κυρίως της διένεξης σιιτών και σουνιτών, καθώς και η ενδημική διαφθορά συμβάλλουν να επιδεινώνεται το κλίμα ανασφάλειας.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου