ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Ψυχρός και προετοιμασμένος» ο μακελάρης του Σάντι Χουκ

ηπα-ψυχρός-και-προετοιμασμένος-ο-μα-566903

Ο ένοπλος που εισέβαλε πριν από έναν χρόνο στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Νιούταουν, στην πολιτεία Κονέκτικατ και σκότωσε 20 μικρά παιδιά και έξι γυναίκες, έδρασε ψυχρά και υπολογισμένα, ενώ το κίνητρό του ενδέχεται να μην αποκαλυφθεί ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση της εισαγγελίας που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Με την έκθεση του εισαγγελέα κλείνει η έρευνα για τον 20χρονο Άνταμ Λάνζα, ο οποίος δολοφόνησε και την μητέρα του προτού αυτοκτονήσει, μετά τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που ερεύνησαν την υπόθεση, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Λάνζα είχε προσχεδιάσει την επίθεση, αλλά δεν συζήτησε το σχέδιό του με κανέναν άλλον. “Το προφανές αναπάντητο ερώτημα παραμένει: γιατί ο ένοπλος σκότωσε 26 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά; Δυστυχώς, αυτό το ερώτημα ίσως να μην απαντηθεί ποτέ οριστικά”, σημειώνεται στην έκθεση.

Το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου 2012 ο Λάνζα πυροβόλησε τη μητέρα του Νάνσι στο κρεβάτι της, στο σπίτι της οικογένειας στο Νιούταουν και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο δημοτικό σχολείο στο οποίο είχε φοιτήσει και ο ίδιος όταν ήταν παιδί.

Την περασμένη εβδομάδα ο προσωρινός σχολικός επιθεωρητής της πόλης, Τζον Ριντ, είχε στείλει στους γονείς των μαθητών μια σειρά από μηνύματα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επισημαίνοντάς τους ότι επίκειται η δημοσιοποίηση της έκθεσης της εισαγγελίας και προειδοποιώντας τους να φροντίσουν για την ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών τους. “Στηρίζοντας ο ένας τον άλλο θα ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις”, σημείωσε.

Πριν από λίγους μήνες οι πολιτειακές αρχές ενέκριναν έναν νόμο με τον οποίο ορίζεται ότι ενδέχεται ορισμένα στοιχεία από την έρευνα να μην δημοσιοποιηθούν ποτέ. Ο νόμος απαγορεύει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών, βίντεο και άλλων εικόνων των θυμάτων εφόσον αυτές συνιστούν “παρέμβαση στην προσωπική ζωή του θύματος ή των επιζώντων συγγενών του”.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου