ΔΙΕΘΝΗ

Γκιούλ «αδειάζει» Ερντογάν για το προεδρικό σύστημα

γκιούλ-αδειάζει-ερντογάν-για-το-προ-566868

Χωρίς να τον «βαραίνει» πλέον το προεδρικό αξίωμα αλλά διατηρώντας την επιρροή του εντός του κυβερνώντος AKP, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ διαφοροποιείται ανοιχτά ως προς την επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν για συνταγματική τροποποίηση που θα οδηγήσει σε αμερικανικού τύπου προεδρικό σύστημα -στόχο που έθεσε επίσημα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Η Τουρκία χρειάζεται ένα καλύτερο κοινοβουλευτικό σύστημα, όχι μία ισχυρότερη προεδρία, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ απευθυνόμενος σε επενδυτές σε συμπόσιο των Financial Times στην Κωνσταντινούπολη αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Γκιουλ προέβλεψε ότι το κυβερνών AKP κινδυνεύει να χάσει ψήφους που θα ενισχύσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο θεωρεί ότι θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία μίας αμερικανικού τύπου προεδρίας με εκτελεστικές εξουσίες.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι αυτό θα επέτρεπε στον αυταρχικό Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στο δημόσιο βίο για περισσότερο από μία δεκαετία, να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.

«Ανέκαθεν υποστήριζα ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα θα πρέπει να ενισχυθεί, θα πρέπει να τελειοποιηθεί» είπε ο Γκιουλ, ο οποίος είναι συνιδρυτής με τον Ερντογάν του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η αρχή των ελέγχων και των ισορροπιών θα πρέπει να τεθεί πολύ προσεκτικά όπως συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες» προσέθεσε ο Γκιουλ προφανώς αναφερόμενος στις ανησυχίες για την αύξηση των εξουσιών του Ερντογάν.

Παρότι ο Γκιουλ δεν κατέχει σήμερα κάποιο αξίωμα, εξακολουθεί να θεωρείται προσωπικότητα κύρους εντός του κόμματος εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Ο Ερντογάν επιθυμεί μία μεγάλη νίκη η οποία θα του εξασφάλιζε αρκετές έδρες ώστε να προχωρήσει στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Στο εκλογικό μανιφέστο του κόμματός του, το οποίο ανακοινώθηκε την Τετάρτη, κεντρικό ρόλο κατέχει ένα νέο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διενήργησαν πέντε διαφορετικά ινστιτούτα, το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος θα μειωθεί κατά 1 έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 49,8% που εξασφάλισε το 2011, πιθανώς πέφτοντας σε επίπεδο που θα το υποχρεώσει στην αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων.

Ο Γκιουλ ωστόσο θεωρεί απίθανο ένα τέτοιο σενάριο.

«Υποθέτω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αυξήσουν τη δύναμή τους, αλλά θεωρώ επίσης ότι θα συνεχιστεί μία μονοκομματική διακυβέρνηση» επισήμανε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου