ΔΙΕΘΝΗ

Κράισττσερτς: Κατηγορίες για 50 ανθρωποκτονίες στον μακελάρη

κράισττσερτς-κατηγορίες-για-50-ανθρωπο-564605

Κατηγορίες για 50 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 39 απόπειρες ανθρωποκτονίας που συνδέονται με τις τρομοκρατικές ενέργειες σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς τη 15η Μαρτίου απαγγέλθηκαν σε 28χρονο υπήκοο Αυστραλίας , γνωστοποίησε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.

Ο άνδρας, που θεωρείται οπαδός της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής, πρόκειται να εμφανιστεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου της Κράιστσερτς, μέσω βιντεοσύνδεσης με το Όκλαντ όπου κρατείται, στη μοναδική φυλακή υψίστης ασφαλείας της Νέας Ζηλανδίας.

Η νεοζηλανδική αστυνομία ανέφερε ότι «εξακολουθούν να εξετάζονται» κι άλλες κατηγορίες, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα σχολιάσει τη δικογραφία που σχηματίζεται, διότι η υπόθεση βρίσκεται πλέον στη δικαιοσύνη.

Ο Μπρέντον Τάραντ θα εμφανιστεί για δεύτερη φορά ενώπιον δικαστηρίου αφότου σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 48 στα δύο τεμένη στα μέσα του Μαρτίου. Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, την επομένη του μακελειού, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για μόνο έναν φόνο, καθώς οι αρχές ήθελαν να κινηθούν γρήγορα, αλλά νέες κατηγορίες προστέθηκαν κατόπιν. Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις αρχές εάν θα του ασκηθεί δίωξη για τρομοκρατία.

Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα εθνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης να τραβήξουν τηλεοπτικά πλάνα, ή φωτογραφίες, ή να ηχογραφήσουν την αυριανή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο κατηγορούμενος δεν απαιτείται να δηλώσει αθώος ή ένοχος στην αυριανή διαδικασία, αλλά θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη νομική εκπροσώπησή του. Στην πρώτη διαδικασία, ο 28χρονος είπε ότι δεν θέλει συνήγορο και θα χειριστεί ο ίδιος την υπεράσπισή του.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες πως ο Τάραντ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη δίκη του σαν πλατφόρμα για να διαδώσει τις ρατσιστικές του απόψεις, όπως ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο νορβηγός ακροδεξιός τρομοκράτης που δολοφόνησε 77 ανθρώπους το 2011.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου