ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία-ΗΠΑ… «σφαγή» και τελεσίγραφα! Κατηγορούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για… fake news

τουρκία-ηπα-σφαγή-και-τελεσίγραφα-564461

Στο τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς προς την Τουρκία, την οποία κάλεσε να διαλέξει με ποιους θα πάει (λέγε με ΝΑΤΟ) και ποιους θα αφήσει (S-400 και Ρωσία), ήρθε η απάντηση από τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, επίσης με τελεσίγραφο. Κάλεσε τις ΗΠΑ να επιλέξουν αν θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να πάνε με τους… «τρομοκράτες».

Αυτό ήταν το πρώτο επεισόδιο της νέας, άγριας κόντρας με αφορμή την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα. Γιατί τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο σοβαρά αργότερα, όταν σε μια πρωτοφανή κίνηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως έδωσε παραπλανητική εικόνα (!) για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον!

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι στην ανακοίνωση για τα όσα είπαν Πομπέο – Τσαβούσογλου συμπεριέλαβαν «ζητήματα που δεν εθίγησαν» στη συζήτηση των δυο υπουργών!

«Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ όχι μόνο δεν αντανακλά το περιεχόμενο της συνάντησης, αλλά επίσης εμπεριέχει ζητήματα που δεν εγέρθηκαν καν κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας συνάντησης», υποστήριξε ο Ακσόι, συμπεραίνοντας ότι το δελτίο Τύπου «προφανώς προετοιμάστηκε πριν από τη συνάντηση!

«Η συμμαχία μας φυσικά απαιτεί τέτοιου είδους ανακοινώσεις να συντάσσονται με μεγαλύτερη προσοχή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ στην, ασυνήθιστη, για τα διπλωματικά χρονικά, ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι ο Μάικ Πομπέο είχε πάει στη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μια λίστα που περιείχε το σύνολο των «καυτών» θεμάτων που προκαλούν προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Η συνάντηση έγινε μετά την ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά, ότι η αγορά των S-400 από την Τουρκία είναι γεγονός και δεν αλλάζει (οι ΗΠΑ απαιτούν να μην αγοράσει η Άγκυρα το ρωσικό σύστημα για να της δώσει τα F-35). Στον Τσαβούσογλου απάντησε, στην ίδια εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που έστειλε τελεσίγραφο στην Τουρκία να επιλέξει αν θέλει να διακινδυνεύσει την εταιρική της σχέση με το ΝΑΤΟ.

Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο έθεσε στον Τσαβούσογλου τα εξής ζητήματα:

– Αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία
– Αποφυγή μονομερών στρατιωτικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας στη Συρία
– Ταχεία επίλυση των υποθέσεων που αφορούν την άδικη κράτηση Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία
– Πιθανές ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου