ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Ο Σίπιλα ψάχνει εταίρους, δεύτεροι οι ευρωσκεπτικιστές

φινλανδία-ο-σίπιλα-ψάχνει-εταίρους-δε-562233

Με την καθαρή πρωτιά στις φινλανδικές κάλπες της Κυριακής, το Κεντρώο Κόμμα και ο αρχηγός του Γιούχα Σίπιλα ξεκινούν τις δύσκολες συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού. Δεύτερη δύναμη οι ευρωσκεπτικιστές του Τίμο Σόινι, με τις δυνάμεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Στουμπ να χάνουν οριακά τη μάχη και να περνούν τρίτοι.

Οι ευρωσκεπτικιστές, σημειώνεται, είχαν αποχωρήσει από τον προηγούμενο εξαμερή κυβερνητικό συνασπισμό με φόντο το ελληνικό πακέτο διάσωσης.

«Ξεκινάμε τα τηλεφωνήματα, και από εκεί και πέρα βλέπουμε» λέει ο προαλειφόμενος για πρωθυπουργός πριν τις συνομιλίες, προειδοποιώντας πως η οικονομία της χώρας χρειάζεται μία δεκαετία για να «αναρρώσει» πλήρως.

Με το σύνολο των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί, το Κεντρώο Κόμμα (στη μάχη του οποίου είχε επιστρέψει και ο Όλι Ρεν) απέσπασε 21% και είναι με διαφορά το πρώτο.

Στο Κοινοβούλιο των 200 εδρών, θα έχει 49 έδρες. Ακολουθούν οι «Φινλανδοί» του Τίμο Σόινι με 38 έδρες, η Εθνική Συμμαχία του απερχόμενου πρωθυπουργού Στουμπ με 37 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες με 34 έδρες, οι Πράσινοι με 15 έδρες, η Αριστερή Συμμαχία 12 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 9 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες 5 έδρες.

Μετά τη νίκη, ο 53χρονος Σίπιλα -επιχειρηματίας και με αρκετά μικρή εμπειρία στον πολιτικό στίβο- περιορίστηκε στο ότι θα προσεγγίσει τους αρχηγούς των επόμενων τριών κομμάτων για να βολιδοσκοπήσει με ποιους όρους μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. «Ξεκινάμε τα τηλεφωνήματα και θα βρούμε από εκεί και πέρα πώς θα προχωρήσουμε» είπε, λέγοντας πως η εξεύρεση μίας βάσης «εμπιστοσύνης» είναι ο βασικότερος παράγοντας για την συνεργασία.

Η χώρα, είπε βρίσκεται σε «δύσκολη κατάσταση» -η οικονομία έχει βαλτώσει επικίνδυνα- και «θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να ανακτήσει τη θέση της».

Ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός, που αρχικά είχε σχηματιστεί με έξι κόμματα, δεν είχε καταφέρει να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις εξαιτίας των κομματικών αντιθέσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου