ΔΙΕΘΝΗ

Εκτός η Ουκρανία από τις συμφωνίες σύνδεσης που υπέγραψε η ΕΕ

εκτός-η-ουκρανία-από-τις-συμφωνίες-σύν-560503

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε σήμερα το πρωί δύο συμφωνίες σύνδεσης με τη Γεωργία και την Μολδαβία, αλλά όχι με την Ουκρανία, τη μεγαλύτερη απ’ αυτές τις τρεις χώρες του πρώην σοβιετικού συνασπισμού.

Το Κίεβο επέμεινε στην άρνησή του, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα υπό την πίεση της Ρωσίας. Οι συμφωνίες σύνδεσης και ελεύθερων συναλλαγών με το Τμπιλίσι και το Τσισινάου μονογράφηκαν, πράγμα που σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων μέχρι την οριστική υπογραφή τους, που αναμένεται μέσα στους προσεχείς μήνες.

“Το στάτους κβο δεν άλλαξε. Ο ουκρανός πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να προχωρήσει περισσότερο στην ολοκλήρωση στην ΕΕ”, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία φιλοξένησε στο Βίλνιους τη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Σύμπραξης στην οποία συμμετέχουν οι 28 χώρες της ΕΕ και έξι πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Η Γκριμπαουσκάιτε κατηγόρησε τους ουκρανούς ηγέτες, με πρώτο τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος ήταν παρόλα αυτά παρών στο Βίλνιους, ότι επέλεξαν “μια οδό που δεν οδηγεί πουθενά”.

Η αντιπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Κάθριν Άστον διαβεβαίωσε πως “η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοικτή”. “Είναι ανοικτή επειδή είναι σημαντικό γι’ αυτούς και για μας”, πρόσθεσε απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους και εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα δύο μέρη “θα προχωρήσουν μπροστά το συντομότερο δυνατόν”.

Σε μια σύντομη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ χαιρέτισε “την αποφασιστικότητα, το θάρρος και την πολιτική βούληση” των γεωργιανών και των μολδαβών ηγετών και διαβεβαίωσε πως η ΕΕ “θα σεβαστεί” την κυριαρχία αυτών των χωρών.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου