ΔΙΕΘΝΗ

Προ των πυλών η προεδρική υποψηφιότητα του Τζεμπ Μπους

προ-των-πυλών-η-προεδρική-υποψηφιότητ-557908

Ο Ρεπουμπλικανός Τζεμπ Μπους σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο, σύμφωνα με άτομα του περιβάλλοντός του, να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν τελικά διεκδικήσει το χρίσμα, θα ακολουθήσει παρόμοια πολιτική πορεία με τον πατέρα του, τον 41ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους, και τον αδερφό του, τον 43ο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Παρόλα αυτά, βοηθός του υποστήριξε πως ο ίδιος δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση.

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, 62 ετών, θα είναι από τους πρώτους που θα δοκιμάσουν να πάρουν το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο, αν τελικά κατέβει στις εκλογές του 2016. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το CNN/ORC τον ανέδειξε με 17% σε πρώτη επιλογή από τα πολιτικά πρόσωπα του κόμματος, ενώ ο βασικός εσωκομματικός αντίπαλός του, ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ, ακολουθούσε με 15%.

Ο Τζεμπ Μπους θα επισκεφθεί τον Ιούνιο τη Γερμανία, την Πολωνία και την Εσθονία σε μια προσπάθεια να κατανοήσει πώς κινείται η ευρωπαϊκή οικονομία. Μετά το ταξίδι του αναμένεται να ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο Ντέβιντ Γέψεν, διευθυντής του Paul Simon Public Institute στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Ιλινόι, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ταξίδια τέτοιου είδους είναι σημαντικά τόσο για την εξωτερική πολιτική όσο και για τις στρατιωτικές σχέσεις της χώρας, ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Μπους ασκεί κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί σε όλο το διάστημα της Προεδρίας του. Είναι επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει μια νέα συμφωνία με το Ιράν, ενώ έχει αντίθετη άποψη για την αναθέρμανση των σχέσεων με την Κούβα. Ο πρόεδρος όμως της Αμερικής δεν είναι ο μόνος Δημοκρατικός με τον οποίο δεν συμφωνεί, αφού και η πολιτική που ακολουθεί η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον σε διεθνή θέματα είναι ενάντια στις δικές του πεποιθήσεις.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου