ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Ανησυχία για τις εξάρσεις της παραλλαγής Δέλτα του κοροναϊού

σουηδία-ανησυχία-για-τις-εξάρσεις-της-557865

Σουηδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν σήμερα για ανησυχητικά τοπικές εξάρσεις της παραλλαγής Δέλτα της COVID και κάλεσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Η Σουηδία, που ακολούθησε διαφορετική πολιτική στη μάχη έναντι της πανδημίας, έχει καταγράψει σημαντική μείωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες τον περασμένο μήνα ύστερα από αύξηση στις μολύνσεις την άνοιξη.

Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου αλλά η υγειονομική υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι πολίτες που έχουν λάβει μόνο μία δόση είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

«Υπάρχουν κάποια μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα και νομίζω κυρίως εξάρσεων της παραλλαγής Δέλτα. Βρίσκεται στην Ευρώπη και επίσης τοπικά στη Σουηδία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιόχαν Κάρλσον σε συνέντευξη Τύπου.

Η παραλλαγή Δέλτα, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, θεωρείται από Βρετανούς επιδημιολόγους ότι είναι 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα, που κυριαρχούσε προηγουμένως στη Βρετανία, εν μέρει διότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι αυτής.

Έως τώρα, στη Σουηδία έχουν επιβεβαιωθεί μόνο 71 κρούσματα της παραλλαγής αλλά αυτό έχει οδηγήσει την υπηρεσία στο να εντείνει την ιχνηλάτηση επαφών. Η παραλλαγή Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 90% νέων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χθες, η Σουηδία κατέγραψε 831 νέα κρούσματα και τρεις θανάτους. Ο συνολικός απολογισμός των άνω των 14.500 θανάτων είναι υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη σκανδιναβική χώρα, αλλά χαμηλότερος σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν τη λύση των lockdowns.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου