ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Oι ευρωσκεπτικιστές ρίχνουν τους τόνους για Grexit

φινλανδία-oι-ευρωσκεπτικιστές-ρίχνου-557831

Έχοντας σήμερα τις μεγαλύτερες πιθανότητες στην 20ετή ιστορία του να αναδυθεί στην εξουσία ως εταίρος σε κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών -το οποίο κατέκτησε τη δεύτερη θέση στις κάλπες της Κυριακής- δείχνει σύμφωνα με το Reuters να ρίχνει τους τόνους στη ρητορική υπέρ εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δεν κινδυνεύει να στρέψει τη χώρα κατά της παροχής βοήθειας προς αυτήν.

Το κόμμα του 52χρονου Τίμο Σόινι, οι πρώην Αληθινοί Φινλανδοί, κατέκτησαν τη δεύτερη θέση μετά το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κέντρου του Γιούχα Σιπίλα, ενός εκατομμυριούχου επιχειρηματία, ο οποίος προφανώς θα ζητήσει τη στήριξη του Κόμματος των Φινλανδών για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

«Το Κόμμα των Φινλανδών μπορεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση […] εμπιστεύομαι προσωπικά τον Σόινι, αυτή είναι μία πραγματική πιθανότητα» δήλωσε ο Σιπίλα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο Σόινι, πάντως, έριξε τους τόνους στη ρητορική του κατά της Αθήνας τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες η προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε σε άλλα θέματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αυστηρότεροι έλεγχοι στο μεταναστευτικό, μεγαλύτερες συντάξεις και η κριτική κατά του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ επειδή δεν κατάφερε να οδηγήσει σε ανάκαμψη την οικονομία έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.

Το κόμμα του Σόινι είχε πάει καλύτερα στις τελευταίες εκλογές του 2011, όταν «τρόμαξε» τις αγορές, αλλά κέρδισε τους ψηφοφόρους, με την κριτική του κατά των πακέτων διάσωσης της ΕΕ για μέλη της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο Σόινι τότε είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό επειδή υποστήριζε τα πακέτα στήριξης αφήνοντας το κόμμα του στην αντιπολίτευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Ζητήματα της ΕΕ δεν επικράτησαν στην προεκλογική περίοδο αυτή τη φορά. Έχουμε μεγαλύτερα εσωτερικά προβλήματα» δήλωσε η Χάιντι Σόμαν, οικονομολόγος στην τράπεζα Nordea.

Για παράδειγμα, μία δισέλιδη περίληψη του Κόμματος των Φινλανδών δεν περιέχει αναφορές στην Ελλάδα.

Το κόμμα του Σιπίλα εξασφάλισε 49 έδρες στη βουλή των 200 εδρών, ενώ οι Φινλανδοί 38. Η Εθνική Συμμαχία του Στουμπ απέσπασε 37 κι ο εταίρος της, οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες 34 έδρες.

«Ένα λαϊκό κόμμα στην εξουσία σημαίνει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές και συμβιβασμούς. Η Ελλάδα είναι ένα από τα ζητήματα για το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί να συμβιβαστεί», λέει ο Ιλκα Ρουοστετσάαρι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Tampere.

Κατά παράδοση, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό στη χώρα λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις στην Ευρωζώνη σχετικά με τα πακέτα διάσωσης προτού αναμειχθούν οι ηγέτες. Ωστόσο, το Reuters επισημαίνει, ότι ο Σόινι ενδεχομένως να ενδιαφέρεται περισσότερο για το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Σόινι, ο οποίος ηγείται της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έχει πολλές φορές εκφραστεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κι έχει συγκρίνει τα πακέτα διάσωσης με οικονομική απάτη.

«Χρειαζόμαστε ένα Grexit. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά αν η Ελλάδα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ευρωζώνη, αυτό σημαίνει περισσότερα πακέτα διάσωσης και η πυραμίδα θα συνεχιστεί» είχε δηλώσει τον Μάρτιο στο Reuters.

Την περασμένη όμως εβδομάδα, σε συζητήσεις με άλλους αρχηγούς κομμάτων, αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας και με ποια θέση θα έπρεπε να υιοθετήσει η Φινλανδία, παρέμεινε σιωπηλός, όπως όλοι τους άλλωστε, μέχρι που πήρε τον λόγο ο Στουμπ.

«Μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό όλων μας;», είπε ο Στουμπ και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, όταν βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των υπαρχουσών συμφωνιών.

«Είναι αδύνατο να απαντήσουμε εμείς σε αυτή την ερώτηση» πρόσθεσε ο Στουμπ.

Το κόμμα του Σιπίλα ψήφισε επίσης κάποτε κατά της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά είναι λιγότερο επικριτικό απέναντι στην Αθήνα σε σχέση με τους Φινλανδούς.

Ο Σόινι ενδεχομένως να θέλει απλώς οι Φινλανδοί να σταματήσουν να είναι διαρκώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας.

Ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, χρηματοδοτούμενο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, στον οποίο έχουν ήδη συμβάλει χώρες-μέλη, δεν προϋποθέτει συζήτηση στο φινλανδικό Κοινοβούλιο αλλά θα μπορούσε να εγκριθεί από μία πολυκομματική επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Αλαστερ Νιούτον, πολιτικός αναλυτής στο Nomura International, υποστηρίζει ότι οι εκλογές στη Φινλανδία αύξησαν οριακά τον κίνδυνο ενός Grexit, το οποίο ο ίδιος θεωρεί ότι έχει πιθανότητες μικρότερες του 50%.

«Η Φινλανδία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα εθνικό πρόγραμμα λιτότητας, που θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερο να πειστούν οι Φινλανδοί να ψηφίσουν υπέρ περισσότερων παραχωρήσεων στους Έλληνες» λέει ο ίδιος.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου