ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ξανά στα χέρια των ανταρτών η πόλη Μααλούλα

συρία-ξανά-στα-χέρια-των-ανταρτών-η-πόλ-556791

Σύροι αντάρτες κατέλαβαν τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα το ιστορικό κέντρο της χριστιανικής πόλης Μααλούλα χρησιμοποιώντας μια πρωτοφανή τακτική: Έριξαν εναντίον των αντιπάλων τους ελαστικά που είχαν παραγεμίσει με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με μια πηγή στους κόλπους των υπηρεσιών ασφαλείας, οι αντάρτες, μεταξύ των οποίων τζιχαντιστές του Μετώπου αλ-Νόσρα, οι οποίοι είχαν πάρει θέσεις στο πάνω μέρος ενός γκρεμού που δεσπόζει στην πόλη, άφησαν μέσα στη νύχτα να κυλήσουν από τον γκρεμό πολλά ελαστικά παραγεμισμένα με εκρηκτικά τα οποία έπεσαν πάνω στους στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στην πόλη αυτή, η οποία είναι σήμερα έρημη.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, οι αντάρτες μπήκαν μέσα στην ορθόδοξη μονή της Αγίας Θέκλας (Μαρ Τάκλα), η οποία βρίσκεται στη μέση της πόλης και ως τώρα ελεγχόταν από το στρατό. Στη μονή βρίσκονται 40 μοναχές και ορφανά.

Οι αντάρτες, μεταξύ των οποίων τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα, είχαν καταλάβει την πόλη στις 9 Σεπτεμβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, ο συριακός στρατός μπήκε στη Μααλούλα για να τους διώξει. Έκτοτε οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές.

Η Μααλούλα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 55 χλμ. βορείως της Δαμασκού, έχει πολλές εκκλησίες και μονές. Οι περισσότεροι από τους χριστιανούς κατοίκους της ομιλούν την αραμαϊκή, τη γλώσσα που ομιλούσε ο Χριστός. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη λέξη Μαάλα, που σημαίνει στη γλώσσα αυτή είσοδος.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την κατάληψη του ιστορικού τμήματος της Μααλούλα έπειτα από πέντε ημέρες σφοδρών συγκρούσεων. Σύμφωνα με την πηγή στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει μια πρώτη επίθεση την περασμένη εβδομάδα, αλλά είχαν απωθηθεί.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου