ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Επτά νεκροί σε μάχες δυτικά της Τρίπολης

λιβύη-επτά-νεκροί-σε-μάχες-δυτικά-της-τ-55617

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν δυτικά της πρωτεύουσας της Λιβύης σε μάχες ανάμεσα σε ομάδες ενόπλων που υποστηρίζουν τις αντίπαλες κυβερνήσεις, ανέφερε ένας αξιωματικός που δηλώνει πίστη σε αυτή που εδρεύει στην Τρίπολη.

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις συγκρούονται για την εξουσία από το 2014 στη χώρα της βόρειας Αφρικής, μία στην Τρίπολη, που πρόσκειται στη Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης»), μια συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων, κυρίως ισλαμιστικών, και μια δεύτερη, η διεθνώς αναγνωρισμένη, που έχει καταφύγει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως και τα μέλη του αναγνωρισμένου κοινοβουλίου.

«Το χωριό Τουεμπίγια (περίπου 30 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις μας και αυτές του στρατού των φυλών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Αμπντεραζάκ αλ Χαρμάνι, αξιωματικός στο κέντρο επιχειρήσεων της Ζαουίγια.

Στο κέντρο αυτό έχουν ενταχθεί οι σημαντικότερες ένοπλες οργανώσεις που έχουν παρουσία στη συγκεκριμένη πόλη, 45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, που ελέγχεται από τη Φατζρ Λίμπια.

Ο συνταγματάρχης αναφερόταν, με τον όρο «στρατός των φυλών», σε ένοπλες ομάδες που έχουν συγκροτήσει φυλές στην περιοχή, οι οποίες εναντιώνονται στη Φατζρ Λίμπια —η οποία είχε καταλάβει την Τρίπολη τον Αύγουστο του 2014— κι υποστηρίζουν τις αρχές που εδρεύουν στην ανατολική Λιβύη.

«Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ο στρατός των φυλών επιτέθηκε στο χωριό για να πυρπολήσει κατοικίες το πρωί της Τετάρτης, πριν οι δυνάμεις μας αντιδράσουν», είπε ο αξιωματικός. «Κατασχέσαμε ένα από τα οχήματά τους, καταστρέψαμε ένα δεύτερο και σκοτώσαμε επτά από τους μαχητές τους», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, αιτία του επεισοδίου ήταν μια απόπειρα ληστείας που πήρε άσχημη τροπή.

Ένας άνδρας από την περιοχή Ουερσεφάνα (νοτιοδυτικά της Τρίπολης), πιστός στον «στρατό των φυλών», πέθανε όταν δέχθηκε χτυπήματα με ρόπαλο από μια γυναίκα που τον αιφνιδίασε «ενώ είχε διαρρήξει το σπίτι της χθες» Τρίτη, υποστήριξε. Ο «στρατός των φυλών», που είχε την πρόθεση «να εκδικηθεί για τον θάνατό του, επιτέθηκε στο (χωριό) Τουεμπίγια, αλλά τους εμποδίσαμε», πρόσθεσε.

Η Φατζρ Λίμπια ελέγχει σχεδόν όλες τις παραθαλάσσιες κοινότητες από τη Μισράτα (200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης) ως τα σύνορα με την Τυνησία.

Στην περιοχή Ουερσεφάνα είχαν ξεσπάσει μάχες πριν από έναν χρόνο όταν ο «στρατός των φυλών» είχε προσπαθήσει να προελάσει προς την πρωτεύουσα, αλλά κατόπιν τα δύο μέρη κήρυξαν εκεχειρία. Οι σημερινές συγκρούσεις ήταν οι πρώτες που καταγράφονται μετά από εκείνη τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου