ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο 10.000 ευρώ στον πρώην πρωθυπουργό της Σλοβενίας

πρόστιμο-10-000-ευρώ-στον-πρώην-πρωθυπουργ-554810

Το δικαστήριο της Λιουμπλιάνας επέβαλε στον πρώην πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Άντον Ροπ πρόστιμο 10.000 ευρώ για αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών σε δημοσιογράφο, με τις οποίες είχε κατηγορήσει τον πρώην πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα ότι σχεδίασε συνοριακά επεισόδια.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Άντον Ροπ επειδή δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι οι σλοβενικές μυστικές υπηρεσίες SOVA παρακολουθούσαν “επεισόδια” στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών κατέγραψαν συνομιλία του τότε Κροάτη πρωθυπουργού Ίβο Σαντάντερ και του αρχηγού του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα και ότι οι δύο “συμφώνησαν για επεισόδια” ώστε ο Γιάνσα να ανέλθει στην εξουσία.

Ο Άντον Ροπ είπε στον Βλάντιμιρ Βόντουσεκ, δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού TV Slovenija off the record ότι ο αρχηγός του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα και ο τότε πρωθυπουργός της Κροατίας καταγράφηκαν από την υπηρεσία πληροφοριών να σχεδιάζουν συνοριακά επεισόδια στον κόλπο του Πίραν ενόψει των γενικών εκλογών του 2004.

Ο κ. Ροπ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Δεκέμβριο του 2002 έως τον Δεκέμβριο του 2004, δήλωσε στο δικαστήριο της Λιουμπλιάνας, όπου η δίκη άρχισε στις 29 Νοεμβρίου, ότι είπε στον Βόντουσεκ on the record ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Σλοβενίας (SOVA) παρακολουθούσε τα επεισόδια στον κόλπο του Πίραν, δηλαδή τίποτα περισσότερο από το ότι η SOVA επιτελούσε το έργο της σύμφωνα με το νόμο.

Ο κ. Ροπ, που ήταν βουλευτής το 2007, είπε ακόμη ότι η πληροφορία που συζήτησε με το δημοσιογράφο είχε ήδη δημοσιευθεί νωρίτερα στα ΜΜΕ. Μία μέρα πριν από τη συνέντευξη του κ. Ροπ στον Βόντουσεκ η εφημερίδα “Ντνέβνικ” είχε δημοσιεύσει ότι η SOVA είχε καταγράψει τηλεφωνικές συνομιλίες του Γιάνσα με τον Σαναντέρ το 2004.

Διευκρίνισε δε, ότι δήλωσε στο δημοσιογράφο “off the record” ότι οι Γιάνσα και Σανάντερ σχεδίαζαν επεισόδια και ότι δεν έπρεπε η δήλωση να δημοσιευθεί. Ο δημοσιογράφος γνώριζε ήδη για την καταγραφή των συνομιλιών από τη SOVA και ζήτησε ένα σχόλιο, πρόσθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήθελε να εξηγήσει στον δημοσιογράφο ότι η SOVA δεν άκουγε τις συνομιλίες του αρχηγού της σλοβενικής αντιπολίτευσης και του τότε Κροάτη πρωθυπουργού σε πολιτική βάση, αλλά μόνον στο πλαίσιο παρακολούθησης των επεισοδίων.

Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ στον Άντον Ροπ, αλλά ο δικαστής πρότεινε να μειωθεί το ποσό στα 10.000 ευρώ. Ο δικηγόρος του πρώην πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

Πριν από τρία χρόνια, στο δικαστήριο, ο Άντον Ροπ κατέληξε σε συμβιβασμό με τον Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος τον είχε μηνύσει για δυσφήμιση. Ο Άντον Ροπ ζήτησε συγγνώμη.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου