ΔΙΕΘΝΗ

Βρέθηκε γιαπωνέζικο υποβρύχιο-θρύλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

βρέθηκε-γιαπωνέζικο-υποβρύχιο-θρύλο-554800

Μετά από περισσότερο από μισό αιώνα, ένα μυστήριο της στρατιωτικής ιστορίας τελικά λύθηκε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ανακάλυψαν ένα χαμένο ιαπωνικό μέγα-υποβρύχιο της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να κείτεται βυθισμένο σε βάθος 7 χιλιομέτρων στη νοτιοδυτική ακτή του Oahu.

Το υποβρύχιο, ένα I-400, είχε εξαφανισθεί από το 1946. Ήταν το μεγαλύτερο (121 μέτρα)και πιο καινοτόμο της εποχής του, ικανό να κάνει μιάμιση φορά το γύρο του κόσμου χωρίς ανεφοδιασμό.

Επιπλέον- καθώς έφερε 3 μικρά βομβαρδιστικά αεροσκάφη- μπορούσε να καταρρίψει εχθρικά αεροσκάφη μέσα σε λίγα λεπτά που θα έμενε στην επιφάνεια, ενώ μέχρι τότε, τα υποβρύχια χρησιμοποιούνταν μόνο για να καταστρέφουν πλοία.

Στο τέλος του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ αιχμαλώτισαν το Ι-400 μαζί με άλλα τέσσερα ιαπωνικά υποβρύχια και τα έφεραν στο Περλ Χάρμπορ για επιθεώρηση.

Το 1946, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος μόλις άρχιζε, η Σοβιετική Ένωση ζήτησε πρόσβαση στα υποβρύχια, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης Β ’Παγκοσμίου Πολέμου.

Όμως, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν ήθελε να πέσει η εξελιγμένη γιαπωνέζικη τεχνολογία στα Σοβιετικά χέρια. Έτσι, βύθισε τα υποβρύχια και στη συνέχεια δήλωσε άγνοια για το που μπορεί να βρίσκονται και για το πως εξαφανίστηκαν.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, το Ι-400 αποτελούσε ένα “πλοίο-φάντασμα” και ένα από τα μεγαλύτερα μυστήριο της στρατιωτικής ιστορίας.

Το I-400- μαζί με τα άλλα τέσσερα γιαπωνέζικα υποβρύχια- ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2013, αλλά η ανακοίνωση έγινε σήμερα, αφού η ΝOAA διασταύρωσε και επιβεβαίωσε την ανακάλυψη της με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ιαπωνική κυβέρνηση.

news.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου