ΔΙΕΘΝΗ

O δημοσιογράφος του Watergate μιλάει για το σκάνδαλο Σνόουντεν

o-δημοσιογράφος-του-watergate-μιλάει-για-το-σκά-554720

Ο θρυλικός δημοσιογράφος της υπόθεσης Ουότεργκεϊτ Καρλ Μπερνστάιν έγραψε μια επιστολή υποστήριξης προς τον διευθυντή της βρετανικής εφημερίδας “Γκάρντιαν” Άλαν Ρασμπρίτζερ, ο οποίος πρόκειται να εμφανισθεί ενώπιον βρετανών βουλευτών για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους σχετικά με τη δημοσίευση από την εφημερίδα του απόρρητων φακέλων τους οποίους διέρρευσε ο σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο 69χρονος Μπερνστάιν υπογραμμίζει πως η εμφάνιση του Ρασμπρίτζερ ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων αποτελεί μια “επικίνδυνα επιβλαβή” απόπειρα των βρετανικών αρχών να μεταθέσουν το επίκεντρο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις, από την υπερβολική μυστικότητα που τηρούν οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στη διαγωγή του Τύπου.

Η “Γκάρντιαν” ήταν μία από τις εφημερίδες που δημοσίευσαν τις διαρροές του Σνόουντεν σχετικά με τη βρετανική υπηρεσία υποκλοπών GCHQ και τη στενή συνεργασία της με την αμερικανική NSA για την πραγματοποίηση μαζικών παρακολουθήσεων.

Ο Μπερνστάιν αναφέρει πως η διαγωγή του Τύπου στο θέμα ήταν αξιοθαύμαστη και υπεύθυνη. Τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν από την “Γκάρντιαν”, την “Ουάσινγκτον Ποστ” και τους “Νιού Γιόρκ Τάιμς” με βάση τις πληροφορίες του Σνόουντεν, ουδόλως βοηθούσαν τρομοκράτες ή εχθρούς του έθνους, προσθέτει.

“Καλείσθε να καταθέσετε σε μια στιγμή που κυβερνήσεις στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο μοιάζουν να έχουν την πρόθεση να υψώσουν τα πιο σοβαρά (και συμφέροντα για τις ίδιες) εμπόδια στο θεμιτό ειδησεογραφικό ρεπορτάζ –ιδιαίτερα σ’ αυτό που αφορά την υπερβολική κυβερνητική μυστικότητα– που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες”, γράφει στην επιστολή, η οποία δημοσιεύεται από τον ιστότοπο της “Γκάρντιαν”.

“Όπως διδαχθήκαμε στις ΗΠΑ από την εμπειρία μας με τα Έγγραφα του Πενταγώνου και το Ουότεργκεϊτ, είναι ουσιώδες να μην επιβάλλονται εκ των προτέρων κυβερνητικοί περιορισμοί ούτε να εκφοβίζεται ένας αληθινά ελεύθερος Τύπος”, υπογραμμίζει.

“Διαφορετικά, μέσα σ’ ένα τέτοιο σκοτάδι, ενθαρρύνουμε τον κίνδυνο οι δημοκρατίες μας να γίνουν λεία του δεσποτισμού και της δημαγωγίας, ακόμη και εγκληματικότητας από τους εκλεγμένους ηγέτες μας και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους”.

Τα ρεπορτάζ του Μπερνστάιν και του συναδέλφου του στην “Ουάσινγκτον Ποστ” Μπομπ Γούντγουορνταποκάλυψαν το σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ που οδήγησε το 1974 στην παραίτηση του Πρόεδρου των ΗΠΑΡίτσαρντ Νίξον.

nooz.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου