ΔΙΕΘΝΗ

Συγκλονίζει ο 15χρονος για το φονικό στην Κύπρο: Μου είπε «σκότωσα τους γονείς σου»

συγκλονίζει-ο-15χρονος-για-το-φονικό-στη-551847

Αναβιώνει στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η στυγερή δολοφονία του ζεύγους Χατζηγεωργίου και Σεργίου στην Κύπρο, μέσα στο σπίτι τους και ενώ ο 15χρονος γιος τους βρισκόταν σε διπλανό δωμάτιο.

Στη σημερινή (Παρασκευή 12/4) δικάσιμο, μεταξύ άλλων, αναγνώσθηκε από μάρτυρα η κατάθεση του ανήλικου γιου, στην οποία περιγράφει τα όσα συνέβησαν το τραγικό εκείνο βράδυ.

«Σε κάποια φάση, άκουσα τη μητέρα μου να φωνάζει και να κλαίει, δεν ξεχώριζα αν ήταν πραγματικό κλάμα ή αν έβλεπα εφιάλτη. Μετά ήρθε ένας άντρας στο δωμάτιο μου με μαύρα ρούχα, με έπιασε από το ένα χέρι και στο άλλο κρατούσε μαχαίρι. Μου είπε ‘’σκότωσα τους γονείς σου’’ και με ρώτησε για λεφτά» είχε αναφέρει ο 15χρονος για τα όσα βίωσε εκείνο το βράδυ.

«Ο άνδρας αυτός με οδήγησε στο υπόγειο και μου είπε ‘’δεν θα σε πειράξω, έχω και εγώ ένα γιο’’. Μου ζήτησε να ανοίξω την πόρτα της κουζίνας, την άνοιξα και ήρθε ένας άλλος άνδρας με κουκούλα που είχε διάφορα χρώματα. Όταν ο άνδρας με το μαχαίρι με οδηγούσε στο υπόγειο, βγήκε η πιτζάμα μου» συνέχισε στην κατάθεσή του συμπληρώνοντας: «Ήμουν σοκαρισμένος, αλλά έμεινα στο υπόγειο χωρίς να κάμω κάτι, αλλά μετά από πέντε λεπτά, φώναζα να έρθει κάποιος να μου ανοίξει, αλλά δεν ήρθε κανείς. Σε κάποια φάση, έσπασα τα φυλλαράκια της πόρτας και βγήκα. Πήγα πάνω στο δωμάτιο των γονιών μου και είδα ότι υπάρχουν αίματα. Πήγα στην κυρία Αθηνά, την γειτόνισσα, και της ανέφερα τι έγινε.

Κλειδιά έχουν οι γονείς μου και εγώ, δεν ξέρω από πού μπήκε ο άνδρας. Στο σπίτι μας έγιναν ακόμη δύο διαρρήξεις και μετά οι γονείς μου έβαλαν σύστημα συναγερμού. Στο σπίτι μας δεν είχαμε επικίνδυνα αντικείμενα. Οι γονείς μου, από ό,τι ξέρω, δεν είχαν διαφορές με κανένα».

Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες που μετέφεραν μέσω των καταθέσεών τους οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο. Ο Αστυφύλακας Ανδρέας Παπασάββας, μαζί με συνάδελφό του, ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στη σκηνή.

«Στις 19/4 και η ώρα 1:45 π.μ., λήφθηκε πληροφορία ότι κάποιος μικρός μετέβη σε γειτονικό σπίτι και είπε ότι κάποιοι σκότωσαν τους γονείς του. Μεταβήκαμε στο σημείο και στο σπίτι των θυμάτων. Στον διάδρομο υπήρχαν αίματα, πήγαμε πάνω στον όροφο όπου είδα τα δύο θύματα. Στη συνέχεια, μπήκαμε στο δωμάτιο του ανήλικου όπου επίσης υπήρχαν αίματα και καλέσαμε ασθενοφόρο» ανέφερε στην κατάθεση του ενώ για τον ανήλικο σημείωνε: «Όταν συνάντησα τον μικρό, ήταν χαμένος, αλλά μας είπε ότι κάποιοι μπήκαν στο σπίτι. Στον κάτω όροφο του σπιτιού ήταν αναμμένα τα φώτα, ενώ στην είσοδο της σκάλας υπήρχε ένα ρόπαλο, το οποίο δεν ακούμπησε κανένας».

Ιδιαίτερη αναφορά στην κατάθεση κάνει και στην δολοφονημένη Ντίνα Σεργίου: «Όταν μπήκα στο δωμάτιο του ζεύγους, άκουσα κάποιο ήχο που υπόθεσα ότι προερχόταν από τη γυναίκα. Το ανέφερα στους νοσηλευτές όταν έφτασαν, ότι άκουγα κάτι σαν βρόγχο. Όταν εισήλθαμε εντός του σπιτιού, αφού καλέσαμε ασθενοφόρα, κοιτάζαμε τα παράθυρα του σπιτιού, αν υπήρχε κάποιο ίχνος παραβίασης, κάναμε έλεγχο του ισογείου και στο υπόγειο του σπιτιού».

Ο Αστυφύλακας, Αναστάσιος Χαλίλ, ο οποίος διάβασε και την κατάθεση του 15χρονου, αναφέρθηκε στην ιατροδικαστική εξέταση στον ανήλικο: «Όταν συνάντησα τον ανήλικο ήταν τρομαγμένος, αγχωμένος αλλά προσπαθούσε να μας περιγράψει τι έγινε. Είπε ότι άκουσε κλάματα της μητέρας του, αλλά δεν ήταν σίγουρος αν τα άκουγε στην πραγματικότητα ή στο όνειρο του. Από ότι μου είπε, δεν είδε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δράστη εξαιτίας του σκότους, αλλά μας είχε περιγράψει το μαχαίρι και μας είπε ότι φορούσε γάντια. Ακολούθως, ανέφερε ότι τον άρπαξε, τον οδήγησε στην κουζίνα με την απειλή του μαχαιριού και του είπε να ανοίξει την πόρτα της κουζίνας, όπως και έπραξε, από την οποία εισήλθε άλλο πρόσωπο. Σύμφωνα με τον ανήλικο, ο δεύτερος δράστης φορούσε μαντήλι ενώ στη συνέχεια τον οδήγησε στο υπόγειο και τον κλείδωσε. Επίσης, ο μικρός μας είπε ότι με τα χέρια του έσπασε τα παραθυρόφυλλα και βγήκε, ανέβηκε πάνω στο δωμάτιο, όπου βρήκε αναίσθητους τους γονείς του. Στην συνέχεια, μετέβη στο σπίτι της γειτόνισσας».

Στην δίκη κατέθεσαν ακόμα ο αστυφύλακας Γιώργος Απέητος και ο αστυφύλακας Φίλιππος Κόκκινος, ο οποίος αναφέρθηκε στις έρευνες της Αστυνομίας στην οικία και στο όχημα του πρώτου κατηγορούμενου, Λοΐζου Τζιωνή.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του, Λευτέρης Σολωμού και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Και οι τρεις αντιμετωπίζουν από κοινού εφτά συνολικά κατηγορίες για τα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Κατηγορούμενη στην υπόθεση ήταν και η συμβία του Τζιωνή, Σάρα Σίαμς, η οποία κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο κατόπιν δικής της παραδοχής στη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε για συνωμοσία για διάπραξη ληστείας, για την οποία της επιβλήθηκε ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.

Κατά την έναρξη της δίκης, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, ενώ η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε την κατηγορία για το αδίκημα της συνωμοσίας για φόνο για όλους τους κατηγορούμενους.

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος Λοΐζος Τζιωνής είχε αρχικά παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες, πλην της κατηγορίας διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους.

Στη συνέχεια άλλαξε δικηγόρο ως επίσης και την απάντησή του, δηλώνοντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.

Πηγή: cnn.gr, με πληροφορίες από kathimerini.com.cy

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου