ΔΙΕΘΝΗ

Σε κάθε γωνιά του κόσμου οι Αρμένιοι τιμούν τους νεκρούς τους

σε-κάθε-γωνιά-του-κόσμου-οι-αρμένιοι-τι-550822

Στην οδυνηρή επέτειο των 100 χρόνων από την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, οι Αρμένιοι σε κάθε γωνιά του κόσμου τιμούν τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του 1915 -μία τραγωδία στην καρδιά της αρμενικής ταυτότητας που η Τουρκία αρνείται έως σήμερα να αναγνωρίσει.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης είναι το Γερεβάν, όπου οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρων των προέδρων Γαλλίας, Ρωσίας, Κύπρου και Σερβίας.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σέρζ Σαρκισιάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας, στα υψώματα του Γερεβάν, συνοδευόμενος από ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι κατέθεσαν επίσης από ένα κίτρινο τριαντάφυλλο.

Έπειτα από την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων, ο πρόεδρος της Αρμενίας ευχαρίστησε τους ξένους ηγέτες που παρέστησαν στις τελετές.

«Θυμόμαστε και απαιτούμε» την αναγνώριση του χαρακτήρα γενοκτονίας των σφαγών που διαπράχθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους ανάμεσα στο 1915 και το 1917. Υποκλίνομαι στη μνήμη των θυμάτων και έρχομαι να πω στους φίλους μου Αρμένιους ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις τραγωδίες που έχει περάσει ο λαός του» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στο πλευρό του αρμενικού λαού» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας απέναντι στο ζήτημα, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η Τουρκία πρόφερε «σημαντικά λόγια» για την αρμενική γενοκτονία, αλλά «αναμένονται και άλλα», εννοώντας την επίσημη αναγνώριση του όρου γενοκτονία από την τουρκική ηγεσία , «ώστε το μοίρασμα της οδύνης να μπορεί να γίνει μοίρασμα μοίρας».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου