ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Ένοπλοι δολοφόνησαν ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα

πακιστάν-ένοπλοι-δολοφόνησαν-ακτιβί-549757

Θύμα ενόπλων έπεσε την Παρασκευή μια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λίγη ώρα έπειτα από τη συμμετοχή της σε συζήτηση που είχε οργανώσει για την πολιτική κατάσταση στην επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον αυτονομιστών ανταρτών.

Η Σαμπίν Μαχμούντ αποχωρούσε από το εστιατόριό της στο Καράτσι, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις και εκδηλώσεις, όταν οι ένοπλοι της επιτέθηκαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό της.

Η μητέρα της, η οποία ήταν μαζί της, τραυματίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Δύο οπλοφόροι που επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα την πυροβόλησαν. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας της επαρχίας, ο Ταρίκ Νταρέτζο, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα για την επίθεση.

Η Μαχμούντ είχε μόλις οργανώσει ένα σεμινάριο με τον τίτλο «Τερματίζοντας τη σιωπή στο Μπαλουτσιστάν», το οποίο επικεντρωνόταν στις εξαφανίσεις πολιτικών ακτιβιστών στην επαρχία αυτή του νοτιοδυτικού Πακιστάν.

Η εκδήλωση επρόκειτο να γίνει τις πρώτες ημέρες του Απρίλι σε ένα πανεπιστήμιο στη Λαχόρη, ωστόσο οι Αρχές εμπόδισαν τη διεξαγωγή της.

Αγωνιστές που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας πως διαπράττουν εκτελέσεις αυτονομιστών και αντιφρονούντων στο Μπαλουτσιστάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί και αργότερα βρεθεί νεκροί τα τελευταία χρόνια, με τις Αρχές να διαψεύδουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ενέχονται στις δολοφονίες.

Ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να τερματίσει το αντάρτικο στο Μπαλουτσιστάν από αυτονομιστές που καταγγέλλουν ότι παρά τα πλούτη του υπεδάφους της επαρχίας, όπου εξορύσσονται μέταλλα και φυσικό αέριο, τα οφέλη καταλήγουν στην κυβέρνηση και τις πλουσιότερες επαρχίες, τη στιγμή που ο τοπικός πληθυσμός συνεχίζει να πλήττεται από τη φτώχεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου