ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Διαδηλωτής ψέκασε τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας με δακρυγόνο!

σλοβενία-διαδηλωτής-ψέκασε-τον-δήμαρ-549663

Σε μια άκρως επικίνδυνη πράξη προχώρησε την Πέμπτη ένας διαδηλωτής στη Σλοβενία, καθώς ψέκασε στο πρόσωπο με σπρέι δακρυγόνου τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς.

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης σε ένδειξη στήριξης του προεδρείου Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, το οποίο πρόσφατα επιδεικτικά παραιτήθηκε σύσσωμο. Μετά την επίθεση που δέχτηκε, ο Γιάνκοβιτς μεταφέρθηκε στο κέντρο πρώτων βοηθειών και μετά από παραμονή τριών ωρών εξήλθε. Η αστυνομία πάντως δεν έχει βρει ακόμα τον δράστη.

Το κόμμα που ίδρυσε ο Γιάνκοβιτς, «Θετική Σλοβενία» καταδικάζει το περιστατικό που «αποδεικνύει ότι μία νόμιμη διαδήλωση μπορεί να μετατραπεί σε βίαιη».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάνκοβιτς, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή επειδή συμμετείχε σε εκδήλωση για παιδιά με αφορμή την γιορτή του Αγίου Νικολάου, σε μία ασυνήθιστη κίνηση κάλεσε σήμερα τον διαδηλωτή να πιει μαζί του καφέ.

«Ήταν μια δειλή και ανεύθυνη πράξη και σε κοντινή απόσταση υπήρχαν πολλά παιδιά», ανέφερε ο κ. Γιάνκοβιτς σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό και εξήγησε ότι απηύθυνε πρόσκληση για καφέ στον ανώνυμο δράστη για να του δώσει τη δυνατότητα να μιλήσει για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Κογκρέσου για να εκφράσουν τη στήριξή τους στο προεδρείο της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς και ζήτησαν από τις αρχές να διασφαλίσουν τις αναγκαίες συνθήκες για να συνεχίσει το έργο της. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στη Σλοβενία που οδήγησε την ηγεσία της επιτροπής σε παραίτηση.

Εξηγώντας την απόφαση παραίτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκόραν Κλέμεντσιτς είπε ότι οι πολιτικοί απέτυχαν να αντιδράσουν στις προειδοποιήσεις της να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποτροπή και την καταπολέμηση της συστημικής διαφθοράς. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο για την εξυγίανση της δημόσιας ζωής προσέκρουσαν στην αντίσταση μιας «μυστικής συμμαχίας» στο Κοινοβούλιο. «Βρήκαμε έναν τοίχο, τον οποίο δεν μπορούμε να ρίξουμε», πρόσθεσε. Διάφορες κυβερνήσεις στη Σλοβενία έχουν αγωνιστεί για να μειώσουν την επιρροή Σλοβένων πολιτικών σε τράπεζες και επιχειρήσεις.

Ένας από τους διαδηλωτές δήλωσε στον Τύπο ότι η Σλοβενία χρειάζεται μία ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς προσθέτοντας ότι η παραίτηση θα πρέπει να εκληφθεί ως προειδοποίηση ότι «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου κρέμονται από μια κλωστή». Άλλος διαδηλωτής είπε ότι δίνεται αγώνας για τα συνταγματικά δικαιώματα και εξέφρασε απογοήτευση για τη χαμηλή προσέλευση στη διαδήλωση τονίζοντας ότι “δείχνει πως οι πολίτες είναι αδιάφοροι στη διαφθορά”.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς δημοσίευσε έκθεση, στην οποία ανέφερε ότι ο τότε πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Θετική Σλοβενία», Ζόραν Γιάνκοβιτς παραβίασαν το νόμο κατά της διαφθοράς. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε, ο Γιάνεζ Γιάνσα απομακρύνθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Ζόραν Γιάνκοβιτς αποχώρησε από την προεδρία του ισχυρότερου κοινοβουλευτικού κόμματος.

Ο Ζόραν Γιάνκοβιτς είναι εκατομμυριούχος επιχειρηματίας που ήρθε στο προσκήνιο το 1997 ως πρόεδρος της σλοβενικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mercator.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου