ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Νέα έρευνα σε βάρος του Μ. Χοντορκόφσκι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

ρωσία-νέα-έρευνα-σε-βάρος-του-μ-χοντορ-549349

Οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ενδέχεται να ασκηθεί και νέα δίωξη, αυτή τη φορά για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σε βάρος του πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρείας Γιούκος, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εκτίει ήδη ποινή πολυετούς κάθειρξης από το 2003 για άλλες υποθέσεις.

Ο αντεισαγγελέας Αλεξάντερ Ζβιαγκίντσεφ δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές ερευνούν ήδη ορισμένες υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο 50χρονος πρώην πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας αλλά και άλλα πρόσωπα. “Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να οδηγηθούμε σε νέα δίκη”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ που επικαλείται μια ανώνυμη πηγή, ο Χοντορκόφσκι και οι μη κατονομαζόμενοι συνεργοί του φέρονται να νομιμοποίησαν σε χώρα του εξωτερικού 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που προερχόταν από παράνομη δραστηριότητα.

Ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας, ο οποίος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παραμένει στις φυλακές από τις 25 Οκτωβρίου 2003. Κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και απάτη στην πρώτη δίκη του το 2005 και ένοχος για κατάχρηση μεγάλου χρηματικού ποσού στη δεύτερη δίκη, το 2010. Αρχικά του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών που όμως μειώθηκε στη συνέχεια από το Εφετείο στα 11 χρόνια και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την αποφυλάκισή του, τον επόμενο Αύγουστο.

Οι αρχές ερευνούν επίσης κατά πόσο τα χρήματα που ξέπλυνε ο Χοντορκόφσκι χρησιμοποιήθηκαν για να πετύχει αλλαγές στη ρωσική νομοθεσία, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο δικηγόρος του Χοντορκόφσκι Βαντίμ Κλιούφγκαντ δήλωσε ότι δεν έχει “καμία πληροφορία” για τις νέες έρευνες σε βάρος του πελάτη του.

Ο Ζβιαγκίντσεφ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποφυλακιστεί ο Χοντορκόφσκι με την αμνηστία που θα χορηγήσει το Κρεμλίνο με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος της Ρωσίας. “Καταδικάστηκε και εκτίει ποινή για πολύ σοβαρά εγκλήματα που διεπράχθησαν από οργανωμένη ομάδα. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας”, υπογράμμισε.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η αμνηστία δεν θα αφορά όσους έχουν καταδικαστεί για “σοβαρά εγκλήματα”.

capital.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου