ΔΙΕΘΝΗ

Αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Αφρική

αποστολή-γαλλικών-στρατευμάτων-στην-548225

Συγκρούσεις μεταξύ των γαλλικών στρατευμάτων και ενόπλων κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την άφιξη των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα.

Η στρατιωτική επιχείρηση, που είναι η δεύτερη επέμβαση της Γαλλίας στην Αφρική μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, αποφασίστηκε και πήρε την έγκριση του ΟΗΕ, καθώς οι αντάρτες, στην πλειονότητα τους ισλαμιστές, είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

Συνολικά, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στη χώρα, και κυρίως στην πρωτεύουσα, θα αναπτυχθούν 1.200 Γάλλοι στρατιώτες με βασική τους αποστολή να πραγματοποιούν περιπολίες.

Φρανσουά Ολάντ
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η παραμονή των γαλλικών στρατευμάτων στη χώρα θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και στόχο να επιστρέψει η ασφάλεια της χώρας σε αφρικανικά χέρια το συντομότερο.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι κατά κύριο λόγο ισλαμιστές αντάρτες ανέτρεψαν τον πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Μποζιζέ, τον περασμένο Μάρτιο και έκτοτε οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου απάντησαν οργανώνοντας κι αυτοί αντάρτικο.

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πρόεδρο τον Μισέλ Τζοτόντια, οπλαρχηγό της συμμαχίας αντάρτικων ομάδων Σελέκα, ο οποίος όμως έχει χάσει τον έλεγχο αρκετών ανταρτών του που προέρχονται από το Τσαντ και το Σουδάν.

Οι γαλλικές δυνάμεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση Ολάντ, θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να τελειώσει η περίοδος πολιτικής μετάβασης και να επανέλθει η ομαλότητα.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου