ΔΙΕΘΝΗ

Σκοπιανός πήρε 400.000 για τις στιγμές τρόμου που έζησε

σκοπιανός-πήρε-400-000-για-τις-στιγμές-τρόμο-546950

Ενας οδηγός λεωφορείου που μετέφερε στρατιώτες βρέθηκε από το πουθενά να ζει φρικτές καταστάσεις βγαλμένες από κάποια κινηματογραφική ταινία

Ο Βάσκο Πετρόφσκι από την ΠΓΔΜ εργάζεται εδώ και χρόνια στην Αυστραλία, ως οδηγός λεωφορείου, καθώς είχε μεταναστεύσει εκεί μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990.

Τον Φεβρουάριο του 2008 κλήθηκε να μεταφέρει μία ομάδα στρατιωτικών στα Γαλάζια Ορη, για την άσκηση Stretton, ως εργολάβος εταιρείας αμυντικών υπηρεσιών.

Οι εκπαιδευόμενοι ετοιμάζονταν να περάσουν από διάφορα στάδια διαχείρισης φόβου, τα οποία μεταξύ άλλών περιλάμβαναν την έκθεση σε διαμελισμένα πτώματα, αίματα, τραυματισμένα σώματα που χρειάζονταν πρώτες βοήθειες και άλλα εντυπωσιακά – όλα ψεύτικα, από την βιομηχανία των εφέ και της ιατρικής. Μόνο που κανείς δεν ενημέρωσε τον Βάσκο.

Ενώ το λεωφορείο κινείτο στο δρόμο, στον δρόμο εμφανίστηκε μία τραυματισμένη γυναίκα που ζητούσε βοήθεια. Στο πλάι του δρόμου βρισκόταν ένα μίνι-βαν, με τον οδηγό πεσμένο πάνω στο τιμόνι και το πρόσωπό του παραμορφωνένο, ενώ κοντά στο όχημα βρισκόταν «νεκρός» ένας στρατιώτης με διαλυμένο κρανίο.

Αλλα δύο «πτώματα» βρισκόντουσαν δίπλα σε αντίστοιχη κατάσταση και ο οδηγός του λεωφορείου κατέρρευσε, καθώς θεώρησε ότι κάποιος τους είχε εκτελέσει με πολυβόλο, αλλά και ότι ο δράστης ή οι δράστες μπορεί να ήταν ακόμη στο σημείο.

Οταν κατάφεραν να τον πιάσουν και να τον ακινητοποιήσουν οι συντελεστές της άσκησης, έτρεμε με σπασμούς και η θερμοκρασία του σώματός του είχε διαταραχθεί.

Οταν επέστρεψαν στην Καμπέρα, κατέθεσε αγωγή εναντίον του υπουργείου Αμυνας και της εταιρείας και τελικά έξι χρόνια μετά δικαιώθηκε: Το δικαστήριο του επιδίκασε 35.000 δολάρια Αυστραλίας για βλάβες, 193.912 για οικονομική ζημία, 170.187 για μελλοντικές οικονομικές απώλειες και 57.123 για δικαστικές δαπάνες, ουσιαστικά δλδ περίπου 420.000 δολάρια συνολικά.

Ο ίδιος βέβαια ξέρει πόσο κοστίζει το ότι «ξαναέζησε» αυτά που γίνονταν στην Γιουγκοσλαβία, ενώ είχε ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου για να τα ξεχάσει.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου