ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Οι Ciudadanos προηγούνται των Podemos σε νέα δημοσκόπηση

ισπανία-οι-ciudadanos-προηγούνται-των-podemos-σε-νέα-δ-546014

To ισπανικό κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos (Πολίτες), που τάσσεται υπέρ μιας «μετριοπαθούς αλλαγής», προηγείται του αριστερού Podemos (Μπορούμε) στην πρόθεση ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015 στην Ισπανία, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) που κυβερνά κατατάσσεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Cadena Ser, συγκεντρώνοντας ποσοστό 22%, λιγότερο από το μισό του ποσοστού που έχει λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 (44,6%).

Το κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) με ποσοστό 21% και μετά έρχονται το κεντροδεξιό Ciudadanos με ποσοστό 19,4% και το Podemos που συγκεντρώνει ποσοστό 17,9% στην πρόθεση ψήφου.

Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας Podemos φαίνεται να καταγράφει μια επιβράδυνση της δυναμικής του για πρώτη φορά αφότου τα ποσοστά του εκτοξεύτηκαν στις αρχές του έτους οδηγώντας το ακόμα και στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων.

Σε δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο ο ίδιος σταθμός, το Podemos συγκέντρωνε το 27,5% των ψήφων. Εκείνη την περίοδο το Ciudadanos είχε μόλις το 5% των ψήφων.

Αυτή η δημοσκόπηση, που διενήργησε το Ινστιτούτο Myword στο διάστημα μεταξύ 17ης και 22ας Απριλίου σε δείγμα 1000 ανθρώπων, καταδεικνύει επιπλέον ότι στο πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία επικρατούν σχεδόν ισότιμα 4 διαφορετικά κόμματα, σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι παρατηρητές και ιδίως ο πρώην επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Φελίπε Γκονθάλεθ θεωρούν ότι η χώρα ζει το τέλος του δικομματισμού και την ανάδειξη ενός πολυκομματικού συστήματος «ιταλικού τύπου».

Το PP και το PSOE επικρατούν στην πολιτική ζωή της Ισπανίας από το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939- 1975).

Το Ciudadanos, ένας σχηματισμός που ιδρύθηκε στην Καταλονία στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και που συμμετείχε στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, τάσσεται υπέρ μιας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, καταγγέλλοντας τη διαφθορά, ενώ υιοθετεί προοδευτικές προσεγγίσεις σε ορισμένα κοινωνικά θέματα (άμβλωση, πορνεία, ναρκωτικά…).

Λόγω αυτού του γεγονότος ελκύει ψηφοφόρους της Δεξιάς όπως και της Αριστεράς.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του PP, το 28,9% εκφράζει την εκτίμηση ότι το Ciudadanos είναι το κόμμα που είναι περισσότερο κοντά στις ιδέες του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος.

Σε ποσοστό 14,1% οι ψηφοφόροι του PSOE πιστεύουν το ίδιο και σε ποσοστό 9,1% όσοι επέλεξαν το Podemos στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου